Ne tottelee, ne ei tottele - kädet!

Ensimmäisiä varsinaisia ongelmia, joita minulle alkoi tulla, olivat käsien kivut. Niitä tutkittiin ja syytä etsittiin. Lopulta vuosien kamalien kipukohtausten jälkeen löytyi Raynaud'n ilmiö. Se on tauti, jossa kylmyys ja sympaattisen hermoston ärsytys laukaisee kohtauksia, joissa pienten valtimoiden kouristuminen johtaa sormien ja varpaiden muuttumiseen kylmiksi, tunnottomiksi ja valkeiksi, myöhemmin sinertäviksi ja kohtauksen lauetessa punoittaviksi. Kohtaukset aiheuttavat kipua.

Sain Raynaudiin lääkityksen, kalsiumkanavan salpaajan, joka laajentaa verisuonia. Se auttoi kipuihin, muttei vienyt kaikkia sormikipujani pois. Kun minulta sitten löytyi hms, tajusin, mistä asia johtuu. Koska niveleni liikkuvat sormissa yli, ja pystyn puristamaan käteni "ruttuun", aiheutuu käsissä rasittumista, mikä aiheuttaa kipuja ja tulehduksia.

Käteni puristettuna ruttuun.

Tällä tavalla se käsi liikkuu, peukalo menee ranteeseen.
Näin nousee etusormi.
Edelleen kädet ovat heikko kohtani. Tässä kesälläkin on erinäisinä päivinä niitä kiroiltu ja itketty. Olin ollut pyörällä liikenteessä, ja olin lukitsemassa pyörää kellarissa. En vaan saanut lukkoa kiinni. Se ei mennyt ei millään. Yritin ja työnsin lukkoa. Olin ihan varma, että lukko on rikki. Lopulta kymmenen minuutin ähräämisen jälkeen sain sen kiinni, ja mietin jo uuden lukon ostamista. Kunnes seuraavalla kerralla se avautui aivan nätisti. Sulkeutui myös. Olikin vaan ollut yksi "niitä päiviä". Päiviä, jolloin minun käsissäni ei ole voimaa eivätkä ne tottele.

Toinen esimerkki on parvekkeen oven lukko. Sellainen tavallinen ja väänneettävä. Ei mennyt kiinni. Ei millään. Olin lähdössä reissuun, ja olisin halunnut lukita oven, mutta lukko vaan ei vääntynyt. Kun tulin reissusta, lukko vääntyy nätisti auki ja kiinni ilman mitään vastustelua.
Väännettävä lukko parvekkeen ovessa.

On päiviä, jolloin en saa limsapulloja, purkkeja yms. auki. No, niihin on onneksi apuvälineitä ja liikkeellä ollessakin voi pyytää jotakuta muuta avaamaan sen. Saksilla pääsee läpi kaikennäköisistä pesuaine yms. purkeista, jos kädet eivät toimi. Kuinka suositeltavaa lienee... mutta aukeaa!

On mulle vuosia sitten tehty työfysioterapeutin toimesta puristusvoimatesti. Oli huono päivä. Sellaista härveliä puristin, josta fyssari sitten luki tuloksia. Oikealla kädellä sain sen tasolle 2 ja vasemmalla tasolle 1. Sanottiin vaan, että huono on, mutta mitään siitä ei seurannut eikä apuja tullut.

Näiden kanssa eletään, mutta ei tämä aina helppoa ole. Kiukuttaa välillä vietävästi, ja välillä turhauttaa, kun ei vaan pysty, vaikka kuinka haluaisi. En odota vanhuutta ja edelleen heikkeneviä käsivoimia. Mitä mä sitten teen?

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli