Kipuasteikko


Olen miettinyt kipua ja sen määrittämistä. Monesti kipu kysytään asteikolla 0-10. Tämä on tottakai hyvä määre ja hoitohenkilökunta pystyy hieman suhtetuttamaan potilaan tuntemaa kipua. Ongelma tässä on se, että koska asteikolle ei kysymyksen yhteydessä anneta sanallista kuvailuasteikkoa, voivat lääkäri ja potilas käsittää asteikon eri tavoin.

Jos sinä ja minä juttelisimme kipuasteikosta ja kivun määrästä, emme varmastikaan käsittäisi sitä samalla tavalla. Vaikka meillä sattuisi olemaan täysin sama kipu luultavasti vetäessämme numeron ihan lonkalta, arvioisimme sen eri tavoin. Toinen voisi arvioida sen yläkanttiin ja toinen alakanttiin.

Tietenkään kumpikaan asioista ei ole hyvä. Jos arvioit kipusi liian korkealle verrattuna siihen, miten hoitohenkilökunta sen arvioi, et ole kipuinesi uskottava. Jos taas arvioit ne liian alakanttiin, ei kipujasi pidetä kovina, koska et itsekään tunnu niitä pitävän kovin kovina.

Itse huomaan arvioivani kivun yleensä liian pienellä numerolla, ainakin jos vertaan blogini Kipu-sivulle laittamiini kipuasteikoihin. Yleensä sanon kipuni 3:ksi tai 4:ksi. Kun taas tutustun kipuasteikkoon, huomaankin, että minun pitäisi niiden mukaan valita 5, 6 tai 7, päivästä riippuen. Jos hoitohenkilökunnan päässä on tuo sama kipuasteikko ja annan kipuni numeroksi 3, pitävät he tilannetta ihan erinä kuin jos arvosana onkin 6.

Toisaalta joku voi olla ulkona kävelemässä ja määrittää kipunsa 10:ksi, joka näiden asteikoiden mukaan on kipushokki, jolloin olet sairaalakunnossa. En siis tarkoita aliarvioida kenenkään kipuja ja tiedän, miten jatkuva päivittäinen kipu syö ihmistä. Ymmärrän, kuinka jatkuva kova kipu alkaa muuttua sietämättömäksi ja oma olo on todella huono. Tarkoitan tällä vertailla sitä, että pelkällä numerolla annettu arvio riippuu ihmisestä. Se voi jopa riippua ihmisellä sen hetkisestä mielentilasta - ärsytyksestä, raivostumisesta tai hyvistä nauruista ystävien kesken. Kipu voi tuntua kovemmalta, kun on muutenkin raskasta ja sen sietää paremmin, kun on mukavaa.

Pitäisi joskus keskustella hoitotyössä olevien kanssa, että miten he käsittävät kipuasteikon ja vertautuuko kumpikaan alla olevista taulukoista siihen, miten he arvioivat kivun vakavuuden. Mielelläni kuulisin lukijoiltakin kommentteja tähän, jos te satutte hoitotyössä olemaan.

Olen monesti miettinyt, että pitäisikö omaa kipua tai sen voimakkuutta alkaa jotenkin seuraamaan päivätasolla. Pelkään kuitenkin, että ajatukseni alkaisivat mennä liian kipukeskeisiksi, ja miettisin tilannetta liikaa. Ehkä olisi kuitenkin hyvä aina välillä verrata omaa tilannetta ja arvioita kipuasteikkoon, jotta pystyy tarpeen tullen arvioimaan kipunsa oikealle tasolle. Tosin tässä taas palaamme kysymykseen, mikä on oikea taso ja määritelmä kipuasteikolla?

Tässä alla on kopiot kipuasteikoista, jotka löytyvät myös Kipu-sivulta. .

Kipuasteikko 1

0 Ei kipua
1 Hyvin vähän haittaa. Muutamia yksittäisiä vihlaisuja.
2 Vain hieman haittaa.
3 Häiritsevä kipu. Kipu häiritsee.
4 Kivun voi unohtaa, jos työskentelet keskittyneesti, mutta kipu saattaa haitata keskittymistä.
5 Kipua ei pysty olemaan huomioimatta 30 minuuttia kauempaa.
6 Kipua ei voi olla huomaamatta, mutta pystyt silti osallistumaan aktiviteetteihin ja tekemään töitä.
7 Kivun takia sinun on vaikea keskittyä. Kipu häiritsee untasi, mutta pystyt silti toimimaan.
8 Liikkuminen ja toimiminen on vaikeaa. Kun näet suurta vaivaa, pystyt lukemaan ja keskustelemaan. Saatat voida pahoin tai sinua saattaa pyörryttää.
9 Et pysty puhumaan, huudat kivusta. Saatat pyörtyä kivusta.
10 Tajuton. Olet kipushokissa.

Lähde: Medical Pain Scale 0-10. Compass Rehabilitation Center.

Kipuasteikko 2

0 – Ei kipua

Lievä kipu - vaivaa ja kiusaa, muttei estä päivittäisten askareiden suorittamista
1 – Kipu on hyvin lievää, sitä ei melkein huomaa. Et ajattele sitä.
2 – Lievä kipu. Se vaivaa, ja sinulla voi olla ajoittaisia kovempia vihlaisuja.
3 – Kivun havaitsee ja se häiritsee, mutta siihen pystyy tottumaan ja sopeutumaan.
Kohtalainen kipu - Vaikeuttaa päivittäisiä askareita
4 – Kohtalainen kipu. Kun olet keskittynyt tehtäviisi, pystyt jättämään kivun hetkellisesti huomiotta, mutta se silti häiritsee.
5 – Kohtalaisen kova kipu, jota ei pysty olemaan huomioimatta muutamaa minuuttia kauempaa, mutta siitä huolimatta pystyt käymään töissä ja osallistumaan sosiaaliseen kanssakäymiseen, kun yrität.
6 – Kohtalaisen kova kipu, joka häiritsee päivittäisten askareitten suorittamista. Keskittyminen on vaikeaa.
Kova kipu - et pysty suorittamaan päivittäisiä askareita
7 – Kova kipu, joka hallitsee ajatuksiasi ja merkittävästi rajoitaa kykyäsi suoriutua päivittäisistä askareista tai selviytyä sosiaalisten suhteiden hoitamisesta. Kipu häiritsee unta.
8 – Ankara kipu.Toimintasi on hyvin rajoittunutta. Keskusteleminen vaatii suurta vaivannäköä.
9 – Piinaava kipu. Et pysty keskustelemaan. Huudat kivusta.
10 – Sanoinkuvaamaton kipu. Olet vuoteenomana ja mahdollisesti hourailet. Hyvin harvat ikinä kokevat näin kovaa kipua.

Lähde: Fibromyalgia Pain Scale Printable. ProHealth.com. Karen Lee Richards

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli