Siirry pääsisältöön

Apuvälineitä

Arjen avuksi on olemassa erilaisia apuvälineitä ja tukia. Apuvälineitä on saatavilla erilaisissa apuvälineliikkeissä, mutta myös apteekeissa ja marketeissa. Hypermobiliteettioireyhtymässä voi huono sidekudos ja yliliikkuvat nivelet voivat aiheuttaa ongelmia päivittäisissä toimissa, kuten ruoanlaitossa, erilaisten mekanismien avaamisessa ja jopa pukemisessa.

Pienapuvälineet

Leikkuulaudan päällä on erilaisia pienapuvälineitä, kuten ergonominen veitsi, saksia, ottimia ja keittolävikkö.Erilaisten korkkien ja purkkien avaamiseen löytyy tavallisistakin kaupoista mitä erilaisempia välineitä. On olemassa erilaisia ottimia, saksia, leikkuulautoja ja ergonomisia veitsiä. Erilaisia apuvälineitä on olemassa todella paljon. Jos käsien kanssa on ongelmia, kannattaa käydä tutustumassa verkkokauppojen, apuvälineliikkeiden ja markettien valikoimiin, jos niistä löytyisi apuja omiin ongelmiin.


Apuvälineet toimistossa


Ergonominen näppäimistö, joka on kahdessa eri osassa.Toimistoergonomiaan on kehitetty vaikka mitä asioita sähköpöydistä erilaisiin tuoleihin. On olemassa iso valikoima erilaisia hiiriä ja näppäimistöjä, joista voi valita omille käsilleen sopivimmat. Varsinkin, jos viettää pitkiä aikoja tietokoneella, kannattaa käsien ergonomiaan kiinnittää huomiota, jotteivät sormet ja ranteet rasitu liiaksi 2.


Tuet

Rannetuki.
Rannetuki.
Tukia voidaan käyttää virheellisen asennon korjaamiseksi, nivelen tukemiseksi liikkeessä tai akuutin vamman hoitoon. Omalla kohdallaan kannattaa tukien tarpeellisuudesta keskustella ammattilaisen kanssa, jotta omaan tilanteeseen saadaan valittua oikeanlainen apu.

Tukia on olemassa lähes jokaiseen niveleen ja monelta eri valmistajalta. Osa tukee enemmän, osa vähemmän. Tuen tarve on yksilöllinen. Joissain tapauksissa on tarpeen tukea joku nivel liikkumattomaksi, jolloin tuen tulee olla jämäkkä eikä sallia ylimääräistä liiketta. Joissain tapauksissa taas on tarpeen käyttää tukea liikeen apuna, jolloin tuen tulee sallia liike. On olemassa yliojennustukia, joiden tarkoitus on estää liike tiettyyn suuntaan, mutta sallia se muualle.

Olemme myös kaikki fyysisesti erilaisia. Se, että joku tuki on ollut loistava apu yhdelle, ei tarkoita, että se on sitä toiselle. 

Aina ei tarvita valmistukia, vaan tukia voi myös tehdä siteestä tai teippaamalla. Näiden avulla voi myös helposti testata onko tuesta itselle hyötyä vai haittaa ennen kuin ostaa mahdollisesti kalliinkin tuen.

Polvituki.
Polvituki.
Nilkkatuki.
Nilkkatuki.
Metalliset yliojennustuet dip-nivelissä.
Metalliset sormituet.

Muoviset yliojennustuet rasiassa pöydällä.
Muoviset sormituet rasiassa.
Lepolastat käsissä.
Lepolastat yökäyttöön.

Kompressiotuotteet 

Jotkut hypermobiilisyndroomaa tai muita yliliikkuvuussairauksia sairastavat saavat apuja kompressiotuotteista. Kormpressiotuotteita saa nykyään lähes jokaisesta urheilukaupasta, mutta toki myös apuvälineliikkeistä. Niiden käyttö kannattaa aloittaa varovasti vähän kerrallaan, jotta näkee, miten oma elimistö niihin reagoi.

Paine- tai kompressiotuotteita on olemassa monia erilaisia. Osassa kompressio on kevyempi, osassa vahvempi. Tuotteita on olemassa lähes jokaiseen kehon osaan, on painekäsineitä, -hihoja, -paitoja, -sukkia, -housuja ja niin edelleen.

Jos ajattelee testaavansa kompressiotuotteiden tehoa itselleen, kannattaa aloittaa kevyestä paineluokasta ja käyttää tuotetta aluksi vain hetken ajan.

Liikkumisen apuvälineet

Liikkumiseen on olemassa paljon erilaisia apuvälineitä. Nämä ovat usein jo hyvin ihmisten tiedossa, sillä nämä ovat näkyviä ulkoisia apuvälineitä. Ulkona liikkuessa näkee ihmisten käyttävän kävelykeppejä, kyynärsauvoja, rollaattoreita ja pyörätuoleja. 

Muita apuja

Kinestesioteippaus

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan kinestesioteippaus voi auttaa kehonhallinnassa ja väärien asentojen korjauksessa. Tutkimuksessa katsottiin teippauksen vaikutusta koehenkilön kävelyyn sekä kipuun, joka johtui siitä, että nivelten liikerata oli liian suuri. Sen huomattiin auttavan kävelyn normalisoitumisessa, askeleen pitenemisessä ja kävelyn rytmissä. 1

Apua lihasjumeihin

Hyvä apu lihasjumien laukaisemiseen ja kehon rentouttamiseen voi olla piikkimatto. Piikkimaton käyttö tulee kuitenkin aloittaa varovasti, ja kannattaa muistaa, ettei se sovi kaikille.  Mikrossa lämmitettävä viljapussi on mukava apuri jumiutuneille harteille, ja jotkut saavat apua kipukoukun käyttämisestä. Senkin kanssa tulee olla varovainen ja noudattaa käyttöohjeita. Pilatesrullaa voi käyttää apuna lihasten ja lihaskalvojen jumien avaamiseen.

The effects of neuromuscular taping on gait walking strategy in a patient with joint hypermobility syndrome/Ehlers–Danlos syndrome hypermobility type. Filippo Camerota, Manuela Galli, Veronica Cimolin, Claudia Celletti, Andrea Ancillao, David Blow, and Giorgio Albertini. 2015.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...