Apuvälineitä

Arjen avuksi on olemassa erilaisia apuvälineitä ja tukia. Apuvälineitä on saatavilla erilaisissa apuvälineliikkeissä, mutta myös apteekeissa ja marketeissa. Hypermobiliteettioireyhtymässä voi huono sidekudos ja yliliikkuvat nivelet voivat aiheuttaa ongelmia päivittäisissä toimissa, kuten ruoanlaitossa, erilaisten mekanismien avaamisessa ja jopa pukemisessa.

Pienapuvälineet

Leikkuulaudan päällä on erilaisia pienapuvälineitä, kuten ergonominen veitsi, saksia, ottimia ja keittolävikkö.Erilaisten korkkien ja purkkien avaamiseen löytyy tavallisistakin kaupoista mitä erilaisempia välineitä. On olemassa erilaisia ottimia, saksia, leikkuulautoja ja ergonomisia veitsiä. Erilaisia apuvälineitä on olemassa todella paljon. Jos käsien kanssa on ongelmia, kannattaa käydä tutustumassa verkkokauppojen, apuvälineliikkeiden ja markettien valikoimiin, jos niistä löytyisi apuja omiin ongelmiin.


Apuvälineet toimistossa


Ergonominen näppäimistö, joka on kahdessa eri osassa.Toimistoergonomiaan on kehitetty vaikka mitä asioita sähköpöydistä erilaisiin tuoleihin. On olemassa iso valikoima erilaisia hiiriä ja näppäimistöjä, joista voi valita omille käsilleen sopivimmat. Varsinkin, jos viettää pitkiä aikoja tietokoneella, kannattaa käsien ergonomiaan kiinnittää huomiota, jotteivät sormet ja ranteet rasitu liiaksi 2.


Tuet

Rannetuki.
Rannetuki.
Tukia voidaan käyttää virheellisen asennon korjaamiseksi, nivelen tukemiseksi liikkeessä tai akuutin vamman hoitoon. Omalla kohdallaan kannattaa tukien tarpeellisuudesta keskustella ammattilaisen kanssa, jotta omaan tilanteeseen saadaan valittua oikeanlainen apu.

Tukia on olemassa lähes jokaiseen niveleen ja monelta eri valmistajalta. Osa tukee enemmän, osa vähemmän. Tuen tarve on yksilöllinen. Joissain tapauksissa on tarpeen tukea joku nivel liikkumattomaksi, jolloin tuen tulee olla jämäkkä eikä sallia ylimääräistä liiketta. Joissain tapauksissa taas on tarpeen käyttää tukea liikeen apuna, jolloin tuen tulee sallia liike. On olemassa yliojennustukia, joiden tarkoitus on estää liike tiettyyn suuntaan, mutta sallia se muualle.

Olemme myös kaikki fyysisesti erilaisia. Se, että joku tuki on ollut loistava apu yhdelle, ei tarkoita, että se on sitä toiselle. 

Aina ei tarvita valmistukia, vaan tukia voi myös tehdä siteestä tai teippaamalla. Näiden avulla voi myös helposti testata onko tuesta itselle hyötyä vai haittaa ennen kuin ostaa mahdollisesti kalliinkin tuen.

Polvituki.
Polvituki.
Nilkkatuki.
Nilkkatuki.
Metalliset yliojennustuet dip-nivelissä.
Metalliset sormituet.

Muoviset yliojennustuet rasiassa pöydällä.
Muoviset sormituet rasiassa.
Lepolastat käsissä.
Lepolastat yökäyttöön.

Kompressiotuotteet 

Jotkut hypermobiilisyndroomaa tai muita yliliikkuvuussairauksia sairastavat saavat apuja kompressiotuotteista. Kormpressiotuotteita saa nykyään lähes jokaisesta urheilukaupasta, mutta toki myös apuvälineliikkeistä. Niiden käyttö kannattaa aloittaa varovasti vähän kerrallaan, jotta näkee, miten oma elimistö niihin reagoi.

Paine- tai kompressiotuotteita on olemassa monia erilaisia. Osassa kompressio on kevyempi, osassa vahvempi. Tuotteita on olemassa lähes jokaiseen kehon osaan, on painekäsineitä, -hihoja, -paitoja, -sukkia, -housuja ja niin edelleen.

Jos ajattelee testaavansa kompressiotuotteiden tehoa itselleen, kannattaa aloittaa kevyestä paineluokasta ja käyttää tuotetta aluksi vain hetken ajan.

Liikkumisen apuvälineet

Liikkumiseen on olemassa paljon erilaisia apuvälineitä. Nämä ovat usein jo hyvin ihmisten tiedossa, sillä nämä ovat näkyviä ulkoisia apuvälineitä. Ulkona liikkuessa näkee ihmisten käyttävän kävelykeppejä, kyynärsauvoja, rollaattoreita ja pyörätuoleja. 

Muita apuja

Kinestesioteippaus

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan kinestesioteippaus voi auttaa kehonhallinnassa ja väärien asentojen korjauksessa. Tutkimuksessa katsottiin teippauksen vaikutusta koehenkilön kävelyyn sekä kipuun, joka johtui siitä, että nivelten liikerata oli liian suuri. Sen huomattiin auttavan kävelyn normalisoitumisessa, askeleen pitenemisessä ja kävelyn rytmissä. 1

Apua lihasjumeihin

Hyvä apu lihasjumien laukaisemiseen ja kehon rentouttamiseen voi olla piikkimatto. Piikkimaton käyttö tulee kuitenkin aloittaa varovasti, ja kannattaa muistaa, ettei se sovi kaikille.  Mikrossa lämmitettävä viljapussi on mukava apuri jumiutuneille harteille, ja jotkut saavat apua kipukoukun käyttämisestä. Senkin kanssa tulee olla varovainen ja noudattaa käyttöohjeita. Pilatesrullaa voi käyttää apuna lihasten ja lihaskalvojen jumien avaamiseen.

The effects of neuromuscular taping on gait walking strategy in a patient with joint hypermobility syndrome/Ehlers–Danlos syndrome hypermobility type. Filippo Camerota, Manuela Galli, Veronica Cimolin, Claudia Celletti, Andrea Ancillao, David Blow, and Giorgio Albertini. 2015.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli