Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää.



Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää.

Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää.

Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudutettaessa nipisti kielestä, vaikka puudute pistettiin alaleukaan. Suu puutui hyvin ja hammas tuli korjattua. 

Illalla aloin ihmetellä, että kumma, kun puudutus ei mene ohi. Laittoikohan se lääkäri jotain eri ainetta tällä kertaa vai mistä on kyse. Seuraavana aamuna kieli oli edelleen puutunut ja kaikki maistui kummalliselta. Samoin sitä seuraavana. Päätin vihdoin soitella hammaslääkäriin ja kysyä, että olisiko heillä mitään arviota, koska puudute mahtaa kadota.

Sieltä soitettiin takaisin ja selitettiin, että koska puudute pistetään ikään kuin sokkona, se voi joskus osua kielihermoon. Tälle ei oikein voi tehdä mitään ja pitää vain odotella puutumisen katoamista. Ilmeisesti puudute voi joko puuduttaa hermon tai piikki vaurioittaa sitä. Puutuminen voi kuulemma kestää muutaman päivän tai muutaman viikon ja sen pitäisi hävitä viimeistään kolmessa kuukaudessa.

Minulla on nyt sitten ollut kielen päällinen puutunut noin kaksi viikkoa. Tänään huomasin, että kielen pää alkaa jo maistaa hieman ja puutunut tunne alkaa siitä väistyä. 

Kaikkein ikävintä tässä on makuhäiriö. Kun toinen puoli kielestä on puutunut ja maistan asiat väärin, kaikki maistuu erikoiselle. Hiilihappojuomat maistuvat väljähtyneille ja joihinkin ruokiin tulee outo sivumaku. Mutta eiköhän tämä tästä aikanaan katoa. Kaikkea sitä voikin käydä.


Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin