Matala ferritiini ja kehon kipuilua

Tällä viikolla terveyspulmat ovat lähteneet lapasesta. Kävin torstaina työterveyslääkärillä, koska peukaloitani on särkenyt epätavallisesti parisen viikkoa. Kipu on erilaista kuin jännetupintulehduksessa, erilaista kuin hyperurikemiakipu eikä muutenkaan samanlaista kuin "normaalit" kipuhanskani1. Mietin lääkärille menoa, koska oletuksenani oli, että mitään ei kuitenkaan löydy ja kipu menee samaan "johtunee hypermobiliteettioireyhtymästä"-laariin kuin muutkin kipuni. Päätin kuitenkin käydä asiasta juttelemassa.

Niille, jotka eivät ole blogiani seuranneet, voin kertoa, että kipuni ovat jatkuvat. Ne vaihtelevat päivästä toiseen ja välillä kovakin kipu vaan häviää viikon jälkeen. Joten lääkärille ei kannata juosta heti, vaikka jotain tapahtuukin. Odottelen aina hetken, että muuttuuko tilanne vai ei.

Onneksi lääkäri otti peukalon  nivelsärkyni tosissaan ja päätti, että aloitetaan verikokeilla, josko sieltä löytyisi sitruliinivasta-aineita (reuma), tulehdusarvot tai uraatti olisivat koholla tai jotain vastaavaa, mikä selittäisi kipujani.

Samana iltana minulla oli aika fysioterapeutilleni, jossa käytiin taas läpi olkapäätäni ja jalkojani avaten lihas- ja kalvojumeja. Mainitsin hänelle, että luultavasti kylkivälilihakset ovat jumissa, sillä pilateksessa en pysty tekemään yhtä lempiliikkeistäni eli pallon päällä hengittelyä. Liikkeen tarkoitus on saada rintarankaan liikettä.

Fyssari alkoi avata kylkivälilihaksia ja totesi niiden todellakin olevan jumissa ja rintani olevan kuin panssari. Kun hän pääsi neljännen kylkiluun kohdalle kipu oli todella kova. Hän varovasti tunnusteli aluetta ja sanoi epäilevänsä tulehdusta molemmin puolin kylkirustoissa, jotka liittävät neljännet kylkiluut rintalastaan. Minusta on mukavaa, kun hän jaksaa aina selittää asian minulle kunnolla, tälläkin kertaa hän näytti kuvia Tietzenin oireyhtymästä ja rintalastaan kiinnittyneistä rustoista. Hän kielsi nyt kaikenlaisen ojennuksen ja pyöristyksen rintalastassa sekä painavien ovien avaamisen2 tai muun, missä joudun käyttämään rintalihaksiani. 

Ei kovinkaan yllättäen rintalastani kipeytyi painelusta sekä siitä, että sen liikkumattomaksi tehneet lihaskrampit oli nyt avattu. Ne olivat ikään kuin suojanneet kyseistä kohtaa liikkeeltä enkä tuntenut siinä erityistä kipua normaalissa elämässä. Kohdan avaaminen liikkeelle lisäsi kipua, ja rintalastaani polttelee. Tämä ei ole iso ongelma, sillä tiedän, miksi sitä polttelee ja sattuu. Aloin kuitenkin samoin tein laittaa rintaani tulehduskipugeeliä kivun ja tulehduksen hoitamiseksi.

Perjantaina lääkäri soitti minulle. Verikoevastaukset olivat tulleet. Tulehdus-, kihti- ja reuma-arvot olivat normaaleissa lukemissa. Hemoglobiinini oli normaalin rajoissa vaikkakaan ei mikään loistava ja minulta löytyi hyvin alhainen ferritiini. Hemoglobiinini on 121 (normaali 117-155) ja ferritiini 8 (normaali 15-125). Hemoglobiinini on aina ollut alhainen, joten tuo tulos on minulle aivan normaali.

C-vitamiini ja rautatabletti kämmenellä. Rautatabletti on suuri.
C-vitamiini ja rautatabletti.


Lääkäri laittoi minut rautakuurille. Syön rautatabletteja ja pitkävaikutteista C-vitamiinia joka toinen päivä. Tiesinkin jo vanhastaan, että C-vitamiini auttaa raudan imeytymistä, mutten ollut kuullut, että joka toinen päivä otettuna rauta voi imeytyä paremmin. Lääkäri oli juuri ollut jossain seminaarissa, missä ferritiiniä oli käsitelty ja hän kertoi, että jos ferritiini on normaaliarvojen sisällä, mutta alle 30 suositellaan rautavalmisteita. Minun ferritiiniarvoni ei nyt tietysti ole edes normaalin rajoissa, joten rautakuuri oli aivan ehdoton. Syön nyt rautaa 3kk ja tämän jälkeen otetaan uudet verikokeet, jotta nähdään, onko sillä ollut millainen vaikutus. En oleta asian korjaantuneen kolmessa kuukaudessa loistavaksi, mutta eiköhän siitä nyt ainakin näe suuntaa.

Kysäisin samalla soitolla lääkäriltä, että olisiko jotain lisävinkkiä tuon mahdollisesti tulehtuneen rintalastan rustojen hoitoon jo tekemäni lisäksi. Otan normaalisti naprokseenia aamulla ja Triptylin puolikkaan illalla. Lääkäri käski lisätä toisen naprokseenin iltaan sekä hieroa rintaan 5 cm tulehduskipugeeliä aamuin illoin.

Jotenkin itsellä on hieman absurdi olo. Menin lääkäriin peukalon kipuilun takia ja fyssarille avauttamaan normaaleja jumeja. Nyt minulla onkin matala ferritiini ja epäily Tietzenin oireyhtymästä sekä kasa pillereitä syötävänä. Kaiken tämän päälle flunssakin yrittää tulla. Nenä on valunut, nukun melkein istuma-asennossa ja nyt alkaa yskittää. Yskähän tästä vielä puuttuukin, kun tuo rintalastan alue on jo valmiiksi hellänä. Nuhan takia en voi myöskään yöllä käyttää lepolastoja, sillä ne kädessä ei voi niistää. Tämä taas tarkoittaa sitä, että viime yönäkin heräsin kaksi kertaa puutuneisiin sormiin.

Välillä tämä kaikki turhauttaa. Ja raivostuttaa. Toisaalta tämä ei ihmetytä yhtään. Hypermobiliteettisyndrooman takia minulta on aina joku paikka hajalla. On pehmytkudostulehduksia, on subluksaatioita ja sijoiltaanmenoja ja rasituksesta johtuvia kipuja. En oikein tiedä, mitä odottaa vai odottaako mitään, kun varastorauta-arvoni korjaantuu. Raudanpuutos tuntuu voivan aiheuttaa monia oireita ja toivoisin, että kohdallani se voisi korjata ainakin väsymystä. Kipuja en usko sen poistavan, sillä hms:n ja epänormaalin sidekudoksen takia minulla tulee aina olemaan ongelmia ja niistä johtuvia kipuja.

Lisätietoa ferritiinistä ja raja-arvoista:
Potilaan lääkärilehden artikkeli  Raudanpuute ilman anemiaa - miten ferritiiniarvoa tutkitaan. Julkaistu 28.2.2019. 

Tietzen oireyhtymä selitettynä:
Tietzen oireyhtymä. Terveyskirjasto - Duodecim. 10.8.2018.

1. Kuvailen jatkuvaa käsikipuani kipuhanskoiksi. Tuntuu kuin käsissäni olisi kipua aiheuttavat hansikkaat. Painehansikkaat lievittävät tai jopa poistavat kipuhansikastunteen käsistäni.
2. Käsieni ja käsivarsieni toiminta on todella huonoa puristusvoimasta ja kannattelusta lähtien. Tämän takia joudun avaamaan painavia ovia koko kehoani hyväksi käyttäen ja tekemään normaaleilla käsivoimilla varustettuihin ihmisiin verrattuna paljon enemmän töitä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli