Elämää metallisten sormitukien kanssa
Olen harjoitellut metallisten sormitukien käyttöä muutaman päivän. Ne ovat olleet sormissa töissä ja kotona. Täytyy sanoa, että minusta muovisetkin sormituet toimivat todella hyvin koneella ollessa ja estävät yliojennusta yhtä tehokkaasti. Minulla ei niistä siinä käytössä ole mitään valittamista. Metallisten etuna näen selkeästi tietysti kestävyyden, mutta myös sen, että niitä pystyy käyttämään paljon useammassa tilanteessa kuin muovisia.
Suurin ero muovisten ja metallisten sormitukien välillä on ollut kotityöt. Metalliset tuet ovat pienemmät ja tulevat lähemmäs sormea. Tämän takia niiden kanssa pystyy tiskaamaan, laittamaan ruokaa, siivoamaan, neulomaan ja tekemään muita askareita. Jopa vaatteiden pukeminen on minulle helpompaa, sillä farkkuja kiskoessa eivät sormenpäät enää väänny. Tietenkään muutamassa päivässä eivät kaikki mahdolliset tilanteet ole vielä tulleet eteen. Näiden kanssa on myös helpompi juoda kahvia! Koska metalliset tuet eivät sojota yhtä pitkälle ulos sormia koukistaessa kuin muoviset, pystyy niiden avulla helpommin ottamaan kiinni kahvikupin rivasta.
Sormituet kädessä voi juoda kahvia. Peukalossa näköjään yliojennusta. |
Olen kokeillut käyttää näitä myös ulkona, esimerkiksi työmatkoilla. Kärkinivelten ollessa kyseessä, lapaset ikään kuin vetävät tukia pois sormista enkä näinollen ole oikein uskaltanut näitä vielä käyttää ulkona. Olenkin päätynyt kuljettamaan näitä laatikossa töihin ja takaisin, kuten tein muovistenkin kanssa. Toisaalta liikkeellä ollessa ei kärkiniveliin ehkä muutenkaan kohdistu kovin suurta rasitusta. Täytyy testata vielä tukien käyttöä uusissa tilanteissa ja miettiä hyötyjä ja haittoja.
Metalliset tuet ovat muovisia painavammat. Se tietysti on aivan luonnollista. Vaikka tukeni ovatkin todella pienet, on niissä silti enemmän painoa kuin muovisissa. Painoero ei ole kovin suuri, mutta omilla käsilläni on vienyt aikaa tottua siihen ja käsiä särkee nyt enemmän. Punnitsin tuet hyvin epätarkalla analogisella vaa'allani ja sain oikean käden muovisten tukien yhteispainoksi noin 3 grammaa. Metallisten paino oli noin 13 grammaa.
Ymmärrän, että ero voi kuulostaa täysin mitättömältä. Jopa naurettavan pieneltä. Minun kohdallani kuitenkin hypermobiliteettisyndrooma (hms) vaikuttaa käsiini enemmän kuin jalkoihini. Tai ehkä käsieni ongelmille on tehtävissä vähemmän kuin jalkojeni ongelmille. Joka tapauksessa sormieni ja käsieni rasituskestävyys on todella heikko, mikä johtuu poikkeavasta sidekudoksesta. Sormivoimani ovat mittaustenkin mukaan selkeästi alentuneet, joten huomaan kyllä eron varsinkin väsyneissä ja kipeissä käsissä. Toisaalta olen sitä mieltä, että käteni tottuvat tähän kyllä. Niiden täytyy.
En tietenkään voin 100% varmuudella sanoa, että käsien kipeytyminen johtuu vain uusista tuista, sillä olen ottanut käyttöön myös lepolastat. Niiden tarkoitus on antaa käsien ja sormien levätä öisin rentoina, mutta se on kuitenkin muutos entiseen. Voi olla, että käsien tarvitsee tottua tähänkin muutokseen.
Käteni kipeytyivät jo sormitukien sovitusreissulla, sillä tukia laitettiin sormiin ja otettiin pois useita kertoja. Välillä tuet olivat aika kireitä, ja niiden vetäminen ja työntäminen varmasti nyki myös löysiä niveliä, vaikka kuinka olin niiden kanssa varovainen. Hypermobiliteettioireyhtymä ei ehkä ulkoisesti näy yhtä hyvin käsissäni kuin monella muulla, sillä keskiniveleni (pip) eivät taivu yli. Kärkinivelten yliojennus tulee ilmi yleensä vasta, kun kirjoitan kynällä tai näppäimistöllä tai teen asioita, missä rasitus kohdistuu kärkiniveleeni.
Olen todella tyytyväinen tukiini ja iloinen, että olen saanut apuja käsieni ongelmiin.
Sormitukien huolto
Metallisia sormitukia tulee huoltaa. Ne tulee noin 1-2 vuoden välein viedä huoltoon, jossa hopea kuumennetaan ja ns. "päästetään", jolloin tukien kestävyys jälleen paranee. Metalli kovettuu ajan myötä ja kovettuessaan haurastuu. Tällöin se voi katketa, jos sitä ei huolleta. Huoltokustannukset ovat jonkin verran, laskeskelin nopeasti, että jos annettu hinnasto pitää paikkaansa ja se on tosiaan per tuki, koosta riippumatta, tulee sormitukieni huoltokustannukseksi reilut 300 euroa.
Tietysti siihen mennessä, kun näitä on aika huoltaa, voi kustannus olla eri. Tottakai huolto kannattaa teetättää, sillä muutoin tukien käyttöaika lyhenee. Takuu näille on vuoden eli jos ne sinä aikana rikkoontuvat normaalissa käytössä, menevät korjaukset takuuseen.