Toukokuussa levitämme tietoisuutta HSD:stä ja EDS:stä

Toukokuussa on taas aika nostaa tietoisuutta HSD:stä ja EDS:stä. Joten nyt kaikki kynnelle kykenevät blogini lukijat ja muut ystäväni, tunnustakaa "väriä" ja ottakaa osaa seepra-haasteisiin. 

Kansainvälinen Ehlers-Danlos Society järjestää taas suuren kansainvälisen haasteen, johon voi osallistua monin eri tavoin. Itse aion taas osallistua walk 'n' roll -haasteeseen kävelemällä sekä sosiaalisen median haasteeseen lähinnä Instagram-tililläni.

Kuva on The Ehlers-Danlos Societyn omaisuutta ja lainattu heiltä. Kuvassa olen minä oikealla suorittamassa kävelyhaastettani toukokuussa 2020.

Haaste on heidän järjestämänsä ja kaikki tiedot siitä löytyvät heidän verkkosivuiltaan osoitteesta https://www.ehlers-danlos.com/may-awareness/ Sivut ja siis myös haasteen tiedot ovat englanniksi, mutta en lähde niitä kääntämään tai referoimaan, sillä haaste on heidän ylläpitämänsä.

Osallistuin siihen myös viime vuonna ja minulla oli todella hauskaa keksiä aina päivittäin aiheeseen sopiva somepostaus. Toki mietin ja kirjoitin niitä jo etukäteen ja suunnittelin sekä valokuvasinkin niitä etukäteen, jotta minulla oli jokaiselle päivälle aiheen mukainen postaus. 

Kävelyhaaste näin korona-aikana oli todella kiva, sillä se oikeastaan sai minut taas ulkoilemaan enemmän. Kävelin kameran kanssa somehaastetta silmällä pitäen ja samalla kerrytin askelia kävelyhaasteeseen. Tietysti samalla kevät meni koronaan sopeutuessa ja uusia asioita miettiessä. Mutta kävellessä voi vaikka jutella kaverin kanssa puhelimessa. Viime kevät sai minut myös oikeasti innostumaan podcastien kuuntelusta, sillä niitä oli kiva kävellessä kuunnella. Tarinat saivat kävelylenkit kulkemaan ihan vahingossa. Haasteen nimihän on walk 'n' roll eli kävele ja rullaa, joten myös pyörätuolilla kelaus on hyvä tapa liikkua. 

Amerikassa ja Britanniassa käytetään hypermobiliteettioireyhtymästä nimeä HSD, Hypermobility Spectrum Disorder eli yliliikkuvuuskirjon häiriöt. Tämä on vuonna 2017 julkaistujen uusien diagnosointiluokittelujen mukainen nimi. Hypermobiilin EDS:n diagnosointikriteeristö muuttui samalla. Suomessa käytetään ICD-10-koodistoa, joka ei vielä uusia kriteeristöjä tunne, joten Suomessa tällä hetkellä ei edes ole mahdollista saada HSD-diagnoosia vaan diagnoosi on M35.7 eli hypermobiiliteettioireyhtymä. Tämän takia nimistöt voivat vaihdella ja olla erilaisia, mutta olemme kaikki samaa yliliikkuvaa porukkaa.

Haasteita on The Ehlers-Danlos Societyn sivuilla myös muita kuin mainitsemani, joten niitä voi käydä lukemassa ja osallistua niihin, mitkä tuntuvat itselle sopivilta. Myös haasteen voi tehdä vapaasti itselleen soveltuvalla tavalla. Stressata ei tietenkään kannata. Meidän jokaisen tarina on erilainen, mutta niistä yhdessä koostuu meidän kaikkien tarina ja levittämällä siitä tietoa omalla pienellä osallamme pystymme yhdessä tekemään isoja asioita. 

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli