Sormi- ja peukalotuista keskustelua

Kuten olen täällä kertonut, otin toukokuussa osaa EDS- ja HSD Awareness kuukauteen ja postasin Instagram-tililleni kuukauden ajan asioita sairaudestani.  The Ehlers-Danlos Society on julkaissut sen kuukauden postauksia omalla tilillään aina vähä vähältä ja yksi postaukseni pääsi heidän postaamakseen kesäkuun lopussa.

Kyseinen postaus sai paljon kommentteja ja kysymyksiä sormi- ja peukalotuistani. Pääasiassa amerikkalaisilta, jotka ostavat tukensa itse omalla rahallaan tai vakuutuksensa kautta, joten prosessi siellä on erilainen.

Sieltä nousi esiin myös erittäin hyvä kysymys siitä, kuinka paljon tukeni estävät käsien liikettä. Kysyjä oli henkilö, joka soitti pianoa. Sanoin, että dip-nivelten tuet eli sormien kärkinivelten tuet eivät estä käsien liikettä, ainoastaan yliojentumisen. Mutta, asia onkin aivan eri peukalotuen osalta. Aloin miettimään, että asiasta voi olla mielenkiintoista kirjoittaa myös blogiini, jos joku miettiin peukalotukia ja niiden mahdollista tarvetta.

Otin valokuvia, joista asia mielestäni näkyy melko hyvin. Tässä alla on kuvakollaasi, jossa olen levittänyt sormeni niin laajalle kuin pystyn.


Vasemmalla on peukalotukeni katsottuna käden päälipuolelta ja keskimmäisessä kämmenpuolelta. Oikeanpuoleisin kuva on käsi ilma tukea, sormet levitettynä niin laajalle kun pystyn. Näistä näkee selvästi, kuinka peukalo ei pysty liikkumaan yhtään tuettuna ja tämän takia käden liike on selkeästi rajoittunut.

Peukalotukeni ovat aivan ihanat ja niistä on todella paljon hyötyä käsien rasituskipuihin. Mutta käsien liikerata on rajoittunut jopa niin paljon, etten pysty niiden avulla nostamaan mukia tai lasia ilman korvaa tai ellei se ole melko pieni. Tyhjänä nostaminen on mahdollista, sillä juuri ja juuri saan käden sen ympärille, mutta täysinäinen lasi... käden ja ranteen jaksaminen ei enää riitä.  Tiedän, että minulla on melko (no, itse asiassa kuulemma erittäin) pienet kädet, joten varmasti useampi asia on helpompaa, jos kädet ovat hieman isommat.

Halusin kuitenkin kirjoittaa tästä, koska mielestäni tämä on hyvä huomata tukia miettiessä. Omalla kohdallani hyödyt kuitenkin selkeästi voittavat haitat. Peukalotuet auttavat minua niin paljon, että tällä pienellä haitalla ei ole minulle merkitystä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli