Nilkka falskaa

Omituinen kroppani kenkkuillee jälleen. Oikea lonkkani - se missä on se trochanterin alueen insertiitti kroonisena - on ollut kipeä reilun viikon. Ehkä oikeammin sanottuna, se on rasittunut ja kipeytyy siksi todella helposti. Ihmettelin viime viikolla asiaa, koska en mielestäni ole tehnyt mitään kovin kummoista, vaikka ehkä näin kesälomalla tulee tehtyä hieman erilaisia asioita kuin normaalisti töissä ollessa. Kun mietin asiaa tarkemmin, koko oikea puoleni on ollut omituinen, kylki ja oikea käsi puutuvat helposti.

Eräänä päivänä kauppakassia kantaessani satuin vilkaisemaan alaspäin ja huomasin, kuinka oikea nilkkani ikäänkuin lässähtää sivulle (sisään päin), kun sen päälle tulee paino. Siinä samassa tajusin, että tämän takia minulla tietysti kipeytyy lonkka, selkä ja puutuu koko oikea puoli. Nilkkaan tulee virheasento, joka heijastuu koko oikealle puolelle.

Kävin apteekissa hankkimassa nilkkatuen, joka tukee myös oikean jalan jalkapohjan kaarta ja jossa on kovikkeet sivuilla. Sen avulla en kipeydy kävellessä läheskään niin paljon kuin ilman. Ilmeisesti kaikki lihasten aukominen ja rentoutuminen jaloissa on johtanut siihen, että jaloista on hävinnyt lihasjumien tarjoama tuki. Nyt nilkkani pääsee liikkumaan vapaasti vääriin asentoihin. Tämä on taas näitä kropan ihmeellisyyksiä.

Olen iloinen, että minulla on ollut mahdollisuus viimeisen puolentoista vuoden aikana työskennellä ammatti-ihmisten kanssa kroppani hyvinvoinnin eteen. Kaikki saatu tieto auttoi minua tajuamaan tämänkin omituisuuden ajoissa ja pystyin kertomaan siitä eteenpäin ennen kuin isompaa vahinkoa sattui. Kävin eilen taas fysioterapeutillani, jolle kerroin tästä havainnosta. Aloitimme session sillä, että hän avasi täysin jumissa olevat lihaskalvot si-nivelen kohdalta. Sitten katsottiin nilkkojen asentoja ja avattiin myös säären jumissa olevia kalvoja.

Sain fyssarilta harjoitteita nilkan oikean asennon hakemiseen ja lihasten vahvistamiseen. Käytännössä seison paikallani ja lukitsen sekä lantion että polvet oikeaan asentoon jännittämällä takapuolen lihakset. Yritän tässä asennossa liikuttaa nilkkojani. Vasen liikkuu edes jonkin verran ulos sivullepäin, oikea tällä hetkellä lähinnä värähtää. Opettelen hallitsemaan oikeaa nilkkaani paremmin. Vaikka luulisi, ettei tuo harjoitus tee juurikaan mitään, kun se ei näytä oikeastaan yhtään miltään, oikein tehtynä se tuntuu jalkapohjassa keskellä kaarta. Lihakset siis aktivoituvat ja yrittävät tehdä töitä. Lisäksi harjoittelen varpaille nousemista.

Otin kesälle yksityistunteja PhysioPilateksessa. Niistä ensimmäinen oli eilen, ja kerroin myös siellä viimeaikaiset kuulumiseni ja kremppani ennen kuin lähdimme katsomaan soveltuvia harjoituksia. Kävimme siellä myös ensin nilkat läpi, ja sain asentoharjoituksia. Istun tuolilla ja haen jaloille oikean asennon. Siinä asennossa nostan varpaat ylös. Pikkuhiljaa etenen harjoituksen kanssa niin, että isovarvas pysyy lattiassa, mutta muut varpaat nousevat ylös. Tässäkin ideana on, että nilkka pysyy minulla oikeassa asennossa. Vaikka saattaa tuntua, että minulla on nyt päällekkäisiä harjoituksia, on toinen katsottu pilates-liikkeiden näkökulmasta. Jos perusasentoni on väärä, eivät voi muutkaan liikkeet onnistua oikein. Tässä harjoitellaan siis pilateksen alkuasentoa - istuen.

Kävimme myös muita liikkeitä läpi, ja niissä kiinnitettiin myös huomiota nilkkojen asentoon liikkeitä tehdessä. Niissä onneksi nilkat pysyvät ojennuksessa. Ilmeisesti ongelmaa tulee vain, kun koko paino on nilkkojen päällä. Liikkeissä kyllä huomasi oikean puolen vaikeamman olotilan. Se puoli ei tahtonut millään asettua edes normaaleihin pilates-asentoihin, jotka minun pitäisi osata tehdä.

Toivon, että näistä harjoitteista on apua. En haluaisi olla riippuvainen nilkkatuesta, mutta tässä vaiheessa se kuitenkin on avuksi. Mietin myös minulle teetettäviä pohjallisia, joista PhysioPilatesta vetävä fysioterapeutti vinkkasi. Toivon, että tulevaisuudessa kummallekaan ei ole tarvetta, vaan pystyn jumpan avulla löytämään oikeat asennot ja korjaamaan nilkassani olevan virheasennon. Apuvälineitä ja tukia pitää toki käyttää, jos niille on tarve ja niistä saa apua. Toivoisin vain kovasti, että pystyisin korjaamaan jalka-ongelmani harjoitteiden avulla. Tietenkään apuvälineiden käyttö (väliaikaisesti) ei tarkoita sitä, etten jatkaisi ongelman työstämistä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli