Jouluun valmistautumista ja rauhoittumista


Hyvää joulunaikaa teille kaikille lukijoille! Itse en ole jouluihmisiä enkä ihmeemmin tätä aikaa juhlista. Joulussa parasta on kuitenkin muutaman päivän vapaa töistä ja aikatauluttomuus. Tykkään kuusen tuoksusta ja kynttilöiden valosta. Joulu tarkoittaa minulle rauhoittumista; arjen kiireiden unohtamista, ja sitä ettei ole pakko tehdä mitään.

Joulusauna on myös mukava ja kiireetön rentoutumishetki, Ikävä kyllä kroppa ei aina tykkää siitä ihan yhtä paljon kuin mieli. Raynaud'n takia sormet saattavat pullistua kivuliaiksi makkaroiksi, mutta onneksi lääkitys on auttanut eikä ainakaan viimeisimillä saunakäynneillä ole ollut ihan kamalaa turvotusta. Saunan jälkeen saattaa kroppaa särkeä joka puolelta. En ole ihan varma kumpi tauti sen aiheuttaa, mutta mukavaa se ei ole. Sauna itsessään on ihana ja lämmin, mutta onhan sieltä joskus tultava poiskin.

Tässä tuli jo testattua omaa jaksamista ja kropan kuntoa, kun kävin vanhemmilla siivoamassa pari päivää sitten. Tiesin jo etukäteen, että rankka rupeama siitä tulee, vaikka velikin oli auttamassa ja isä teki myös hommia jaksamisensa mukaan. Äitikin kykyjensä mukaan. Reilut kolme tuntia meni uurastaessa ja sitten ruoan jälkeen vielä laitettiin kuusi. Kun oli kontannut pyyhkimässä lattioita, siirrellyt tuoleja ja muita pieniä huonekaluja sekä imuroinut, ei tarvinnut miettiä, mitä loppupäivän teen. Kotiin päästyäni kaivelin piikkimaton ja villapeiton ja asetuin mukavasti rentoutumaan lattialle. Mitään muuta ei enää kyennyt tekemään. Joka paikkaa särki ja olin väsynyt. Jostain syystä villainen viltti helpottaa minulla kipuja. Osasyynä on varmasti lämpö, mutta ehkä villassa on jotain muutakin, mikä auttaa.  Fleece-peittokin on lämmin, mutta vaan ei vaikuta samalla tavalla kuin villainen.

Seuraava päiväkin meni kipuillessa, vaikka töihin olikin mentävä. Onneksi oli edes vähän rauhallisempi päivä töissä, niin pystyi siellä olemaan. Omassa kotona ei ole ihan samanlaista puunausta tehty, mutta toisaalta kotona hommia voi tehdä vähän kerrallaan eikä tarvitse tehdä isoa kertarysäystä.

Omien menojen ja tekemisten saaminen balanssiin ja tarpeeksi lepääminen eivät onnistu tällä hetkellä. Syyllinen ei ole joulu, sillä en tee joulun eteen paljonkaan, mutta monet asiat kasaantuvat juuri tähän vuodenvaihteeseen, ja omat toiveet levosta ja rajojen löytämisestä ovat nyt päätyneet romukoppaan. Aina tulee jotain, mitä minun muka täytyy tehdä. Sen takia varmasti viimeiset viikot ovat olleet kovin hankalia. Alkusyksystä oli vielä helpompaa pitää kiinni rennosta rytmistä. Toivottavasti saan taas homman hallintaan.

Odotan tältä pieneltä joululomalta sitä, että pystyn nukkumaan. Viime viikkoinaa on uni ollut vähissä. Nukahdan kyllä, mutta unta ei riitä kovin kauaa, vain muutaman tunnin. Onhan sen jossain vaiheessa otettava univelka takaisin. Ehkäpä nyt muutamana joulun vapaapäivänä sekin onnistuu. Samalla toivon, että joulu menisi rauhallisesti ja mukavia asioita tehden. Saisin aikaa lepoon.

Toivotan kaikille mukavaa jouluaikaa, vietätte joulua tai ette. Nauttikaa ruoasta ja muistakaa myös rauhoittua ja rentoutua.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli