Vinkkejä lääkärikäynnille

On EDS- ja HSD-tietoisuuden kuukausi ja olen kirjoitellut somehaastetta varten tekstejä asiasta. Yhdessä tekstissä koostin vinkkejäni lääkärikäynneille ja vaikka olenkin asiasta kirjoittanut aiemminkin, päätin vielä koostaa omat linkkini tähän postaukseen. Nämä vinkit toimivat tapasit sitten lääkäriä, hoitajaa, fysioterapeuttia tai muuta terveydenhuollon ammattilaista.

Vinkkini

  • Kirjoita valmiiksi asiat, joita haluat käynnilläsi käsiteltävän. Kirjoita, mitä olet jo tehnyt asian eteen ja milloin mikäkin asia tapahtui.
  • Laita ylös myös kysymykset, joita sinulla on, jotta muistat varmasti kysyä ne.
  • Kerro lääkärille tapaamisen alussa, mitä asioita sinulla tänää on. Esimerkiksi "Minulla on tänään kolme asiaa. Yksi resepti pitää uusia, tarvitsisin uuden lähetteen fysioterapiaan ja minulla on ongelma vasemman olkapään kanssa. Mistä haluaisit aloittaa?"
  • Älä yritä hoitaa seitsemää eri ongelmaa yhdellä käynnillä vaan varaa eri ajat eri ongelmille. Lyhyellä tapaamisella ei kuitenkaan ehditä kunnolla käsitellä kaikkia asioita.
  • Jos sinulla on oireita, jotka tulevat ja menevät, ota niistä kuvia tai videota. Näin voit näyttää  ongelman, vaikka se ei juuri tapaamisen aikana olisikaan näkyvissä.
  • Kirjoita tapaamisen aikana ylös lääkärin antamat vinkit ja ohjeet. Lääkäri tai terapeutti ei kirjoita jokaista sanomaansa vinkkiä kirjaukseensa. Jos jotain menee ohi, kannattaa pyytää toistamaan asia tai kysyä selvennystä, jos et jotain ymmärtänyt.  Tapaaminen kannattaa hyödyntää käymällä hyvää keskustelua sen aikana.
  • Jos saat harjoitteita tai vastaavia, voit hyvin pyytää videoimaan ne sinun puhelimellasi. Tällöin sinulla on harjoitus muistissa myös kotona ja on helppo tarkistaa, mitä sinun pitikään tehdä.

Jos sinulla on hyviä vinkkejä tai kokemuksia, laita näitä ihmeessä kommentteihin tai minulle tiedoksi. Voin koostaa lisää vinkkejä blogiini. 

Tutustu myös aiempaan postaukseeni Vinkkejä potilaana olemiseen.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli