Nivelten epästabiliteetti


Kuuntelin EDS Awarenessin webinaarin The Consequences and Resolution of Joint Instabilities in Hypermobile Ehlers-Danlos Syndrom nauhoitteena, Webinaarin piti lääkäri Ross A. Hauser, joka on erikoistunut kroonisen kivun hoitoon. Webinaaria oli hieman epämiellyttävä kuunnella, sillä se oli melko paha myyntispiikki proloterapialle. Webinaarissa oli kuitenkin erittäin hyvin selitetty nivelten epävakauta ja siitä johtuvia ongelmia, joten päätin poimia näitä asioita webinaarista blogiini.

Jätin proloterapia-asiat pois, koska sitä googletellessa näytti, että sitä ei oikein Suomessa tehdä tai en osannut löytää asiasta tietoa suomeksi.  Googletin asiaa lisää hypermobilitettiin liittyen ja löysin siitä varovaisia lausuntoja Ehlers-Danlos Societyn sivuilta, että se on kiistanalainen hoitotapa ja Marco Castorin tutkimuspaperista maininnan, että siitä on nähty hyötyä kivunhoidossa, kun kipu johtuu purentaelimistön toimintahäiriön aiheuttaman paineesta.

Terapian idea on, että epävakaaseen niveleen pistetään dekstroosiliuosta, joka ärsyttää nivelsiteitä ja paksuntaa niitä, jolloin nivelestä tulee stabiilimpi. Suomesta on löydettävissä PRP-hoitoa, jolloin niveleen pistetään potilaan omasta verestä erotettua verihiutaleilla rikastettua plasmaa. Ymmärrän hoidon akuuttia vammaa hoidettaessa, mutta jäin miettimään asian tehoa hypermobiliteettisyndroomaa tai EDS:ää sairastavalla, jolla yliliikkuvia niveliä ja traumoja on ympäri kehoa. Koska näin webinaarin melkoisenä myyntipuheena enkä löytänyt nopeasti asiasta tutkimusta hypermobiliteettioireyhtymää tai EDS:ää sairastavilla, päätin jättään tähän hoitotoimepiteeseen liittyvät kommentit kokonaan pois lyhennelmästäni. Kukin voi itse kuunnella webinaarin sivun alalaidassa olevan linkin kautta.

Webinaarissa oli kuienkin mielenkiintoisia asioita liittyen epävakaisiin ja yliliikkuviin niveliin. Ross A. Hauser painottaa heti esityksensä alussa, että monet hms:n / EDS:n ongelmat johtuvat siitä, että henkilöiden nivelsiteet ovat liian löysiä. Nivelsitteiden löysyys on se, mikä aiheuttaa nivelten yliliikkuvuuden, sillä ne antavat periksi ja antavat nivelen liikkua normaalien liikeratojen yli.

Hänellä on erikoinen mielipide siitä, että nivelten epävakaus on etenevä sairaus. Hän kertoo hypermobiilien, yliliikkuvien nivelten ja epästabiilien nivelten eroksi sen, että esimerkiksi nyrjähdys voi tehdä yliliikkuvasta nivelestä epävakaan. Etenevällä sairaudella hän tarkoittaa sitä, että yhden alueen vamma johtaa ongelmaan seuraavassa nivelessä. Hauser selittää nivelten epävakauden leviämistä kehossa sillä, että jos hypermobiiliin niveleen (esimerkiksi nilkkaan), tulee vamma (nyrjähdys), tekee se koko nivelen on epävakaaksi. Jos tätä ei hoideta, alkavat sääriluutkin liikkua, mikä aiheuttaa polveen ylimääräistä liikettä, venyttää nivelsiteitä ja aiheuttaa polviongelmia. Polviongelma vie ongelmaa eteenpäin lonkkaan. Tässä kohdin jäin taas miettimään, että vaikka onkin aivan luonnollista, että yhden kohdan ongelma aiheuttaa ongelmia toisessa kohtaa kehoa, ei tätä kuitenkaan mielestäni yleisesti lääketieteessä kutsuta eteneväksi sairaudeksi.

Hauserilla on kuitenkin hyviä pointteja liittyen ylilikkuvuussairauksiin. Hän sanoo, että  hoitamattomat nivelten epävakaudet johtavat usein nivelrikkoon. Ne eivät vaikuta pelkästään yliliikkuvaan niveleen, vaan nivelrikkoa tapahtuu myös viereisissä nivelissä tai kehon vastapuolen nivelissä. Jos epävakaus on kaularangassa, siitä voi aiheutua neurologisia ongelmia, jotka pahimmillaan vaikuttavat koko kehoon. Hauserin päätelmä on, että epävakaat nivelet (esim. kaularangassa ja vagushermoon kohdistunut paine) aiheuttavat (välillisesti) suurimman osan EDS:n pahimmista ongelmista sydänoireisiin ja dysautonomiaan asti.

Hauser listaa yleistyneeseen nivelten yliliikkuvuuteen liitettäviä monia kivuliaita ongelmia. Näihin lukeutuvat mm.

  • ristisidevammat
  • epävakaa nilkka
  • polven kondromalasia
  • fibromyalgia
  • nivelsiteiden repeämät
  • lannerangan välilevyjen vammat
  • polvinivelen epävakaus
  • toistuvat olkanivelen sijoiltaanmenot
  • ohuet nivelkapselit
  • purentaelimistön toimintahäiriöt


Hauser kertoo, että nivelten kipureseptorit ovat nivelsiteissä. Huonolaatuinen kollageeni nivelsiteessä tekee nivelsiteestä huonosti toimivan. Nivelside on pitkä ja löysä eikä tue niveltä, kuten sen tulisi. Kun kollageenissa on alentunut voima, se ei pysty kontrolloimaan nivelen toimintaa.

Eräs mielestäni erittäin hyvin selitetty asia webinaarissa oli kehon reaktiot hypermobiilien nivelten aiheuttamiin ongelmiin. Keho yrittää suojata itseään lisävammoilta, joita yliliikkuvaan nivel voi aiheuttaa, ja siksi monilla on mm. lihaskramppeja tai nivelturvotuksia. Hauser kertoo, että keholla kolme keinoa suojata niveltä

  • turvotus, suojaamaan rustoja
  • lihaskrampit, suojaamaan hermoja
  • luupiikkien muodostuminen, pitkällä aikavälillä suojaamaan viereisiä niveliä

Jatkuvien lihaskramppien syynä on se, että keho yrittää suojata yliliikkuvia niveliä ja täten vähentää kehon kipua.  Luupiikkejä voi tulla mihin kohtaan kehoa vaan. Niiden syy on lähes aina nivelen yliliikkuvuus.

Varmasti kaikille hms:ää tai EDS:ää sairastaville on tuttuja sekä turvotukset että lihaskrampit, vaikka mitään äkillistä vammaa ei juuri olisikaan syntynyt. Sen takia oli mielestäni hyvin mielenkiintoista kuulla kramppien ja turvotuksen syystä. Tai ehkä parempi termi on kehon toimintatapa. Kramppi suojaa kehoa, samoin turvotus, vaikka meille kumpikin monesti näyttäytyy ongelmana, jota hoidetaan. Olen itsekin huomannut, että pelkkä krampin laukaisu ei poista ongelmaa vaan sama kohta kramppaa heti uudestaan, jos krampin aiheuttajaa ei myös saada löydettyä ja hoidettua.

Hauser mainitsee, että normaalisti toimiva nivel ei periaatteessa kulu käytössä. Niveleen kohdistuva voima on kova ja normaalisti liikkuvaan niveleen kohdistuu kävellessä 1-2 kertaa kehon paino, Kun kyseessä on epävakaa nivel ja vääränlainen liikerata, voi niveleen kohdistua jopa kolme kertaa kehon paino. Ei siis ole ihme, että siihen syntyy kulumia. Nivelongelmat voivat olla myös itse aiheutettuja esimerkiksi huonojen työskentelyasentojen tai kännykkään tuijottamisen seurauksena. Oikeat asennot sekä yliliikkuvien nivelten tukeminen oikeiden liikeratojen tuottamiseksi ehkäisee ongelmia.

Lähde:
The Consequences and Resolution of Joint Instabilities in Hypermobile Ehlers-Danlos Syndroma. Ross A. Hauser, MD. webinaari 29.1.2019. chronicpainpartners.com.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli