Lapaliikkeet kielletty


Olkapääni on kiukutellut puolitoista vuotta. Siinä on ollut bursiittia, jumittuneita kalvoja, subluksoitunut solisluu useammankin kerran, lihasjumeja jne. Jumissa on viime aikoina ollut olkapään ja lavan lihasten lisäksi myös kaula. Toki tututtuun tapaan ongelmana on myös koko selkä - nikamat, kalvot ja lihakset.

Kävin fyssarilla viime viikolla ennen pääsiäistä. Minulla oli kaulassa krampissa scalenius medius -lihas eli keskimmäinen kylkiluun kannattajalihas. Sen takia minulla olikin ilmeisesti ollut huono olo ja huimausta edelliset pari päivää. Onneksi kehoni vastaa käsittelyyn heti ja jumit aukeavat lopulta aika helposti. Toisaalta lihakset myös jumiutuvat yhtä helposti, joten kehoa on huollettava jatkuvasti.
Katso, mikä on scalenus medius -lihas

Olemme viime aikoina tavallisella pilates-tunnillani tehneet melko paljon lapaliikkeitä. Koska erityisesti vasen puoleni on juminut entistä pahemmin sekä olkapään, lavan ja nyt kaulan suhteen, mietimme, että ne voivat olla osasyy ongelmiini. Sain fyssarilta ohjeeksi jättää kaikki lapaliikkeet väliin ja katsotaan, onko sillä vaikutusta asiaan.

Kaulani lihakset ovat herkät jumiutumaan ja kramppaamaan, joten kylkiliikkeissä pidän usein palloa kaulan alla tukemassa sen asentoa. Tuen myös käsillä päätäni kaikissa liikkeissä, joissa ylävartaloa nostetaan maasta. Tunnen kyllä monesti, että lapoja liikutellessa saattaa kaula olla se, missä liike tuntuu kaikkein eniten. Nyt siis jätän kaikki tällaiset liikesarjat väliin ja toivon, että se auttaa rauhoittamaan vasemman olan, lavan ja kaulan ongelmia.

Kirjoitan aina fyssarikäynneistäni vihkoon isoimmat ongelmani sekä sen, mitä fyssari teki asian ratkaisemiseksi. Selasin vihkoani taaksepäin ja kaulan lihaksia on hoidettu viime kesästä asti lähes joka kerta. Koska ongelmat tulevat esimerkiksi nukkuessa tai liikuttaessa päätä jollain väärällä tavalla, en osaa niitä millään estääkään.

Olen yrittänyt tukea kaulaa tyynyillä nukkuessa, mutta asento, joka on kaulalle hyvä, ei ole sitä alaselälle. Lannerankani nikamat menevät subluksaatioon ja sekä kalvot että lihakset jumittavat alaselästä, mikä vaikuttaa koko selkärankaan, kaulaan asti.Viime kerralla L3 oli taas vaihteeksi pois paikaltaan ja kiristi kalvot alaselässä. Olen nauranut, että minulla pitäisi olla sellainen oikeaan asentoon valettu muotti kropastani, jonne sitten menisin yöksi nukkumaan.Mikään osa ei voisi liikkua väärään asentoon yön aikana.

Kevään tullen on ollut mukavat kaivaa pyörä esiin, mutta valitettavasti pyöräily jumittaa ranteiden pronator quadratus -lihakset ja tekee käsistä raskaat ja voimattomat. Tai no, entistä voimattomammat. Pyöräily on muuten kyllä hyvää liikuntaa ja pääsen hieman pidemmälle nauttimaan keväisestä luonnosta ja päivistä. Pyörällä on myös kiva käydä hoitamassa asioita. Toivon, että keho kesän aikana tottuu pyöräilyyn ja kestää sen aiheuttaman rasituksen käsiin.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli