Jaloista käsiin

Leivän leikkuuta.
Kävin eilen fyssarilla. Ajattelin, että tällä kertaa mulla ei ole mitään isoja juttuja selvitettävänä. Ajattelin kysäistä lähinnä nilkkatuen tai pohjallisten käytöstä ja miten tuon jalkani kanssa kannattaa edetä. Jos et ole nilkkaongelmistani perillä, kurkkaa asiasta edellisistä postauksista Nilkka falskaa ja Nilkkaongelmat jatkuvat.

Aloitimme keskustelun tästä jalasta. Siis oikeastaan mun ongelma ei ole sinällään nilkassa vaan poikittaisholvissa, jossa on laskeuma. Eli, kun jalan päälle tulee koko paino, holvi "romahtaa" ja nilkka kääntyy sisäänpäin. Kyselin, mitä minun kannattaa tehdä - kannattaako käyttää tukea vai ei. En haluaisi laiskistuttaa jalkaa entisestään vaan haluaisin yrittää vielä jumpata sitä kuntoon, jos vaan mahdollista. Fyssari oli sitä mieltä, että minulla oleva nilkkatuki on hyvä, sillä se tukee juuri holvia ja kävellessä ohjaa sitä oikeaan liikkeeseen. Eli tuen ideana ei ole oikeastaan tukea nilkkaa, vaan jalkaholvia ja askeltaessa työntää sitä oikeaan asentoon. Tuki siis on jumpan lisänä hyvä.

Pohjallisia hän ei suositellut, sillä minulla on vielä mahdollisuus jumpata nilkkaa kuntoon. Pohjallinen toisi toki tukea jalkapohjaan, mutta myös passivoisi sitä tukemalla sitä liikaakin. Eli nyt mennään tuen avulla. Ikäviä uutisia oli se, että tämä ei ole mikään nopea prosessi. Jos saan jalkapohjani lihaksia yleensäkään jumpattua kuntoon, tulee se viemään ainakin pari vuotta.

Oikean peukalon harjoitus.
Kun ensimmäinen ongelma oli käsitelty, sanoin, että ei mulla kauheasti muita ongelmia. Pyysin katsomaan mun käsiä,  kun viimeksi PhysioPilateksessa en pystynyt harottamaan kaikkia sormiani kontalla ollessani. Jonnekin peukalon lihaksiin/niveleen sattui liikaa. Fyssari pyysi näyttämään käden asennon ja heti sanoi, että peukaloiden lihakset, lihaskalvot ja jänteet ovat ihan jumissa. Näyttivät täysin epänormaaleilta. Melkein koko tapaaminen meni peukaloiden työstämiseen, joten se siitä "ei mulla oikeastaan muuta" lausahduksesta. Ha ha! Oikea käsi oli paremmassa kunnossa vaikkakin todella jumissa, mutta vasemmassa peukalossa ei fyssarin sanojen mukaan ollut "ketään kotona". Peukaloni eivät siis tottele käskyjä.

Sain harjoitukseksi laittaa kädet pöytää vasten ja harottaa peukaloita sivuille. Liikeratani on vielä hyvin rajoittunut eikä peukaloihin tunnu menevän käskyt perille. Siis peukalon liikerata on suurempi avustettuna, mutten saa liikutettua peukaloa enempää sivulle käden lihaksilla. Nyt harjoitellaan peukalon käyttöä uudestaan. Joka kerta, kun avaan peukaloitani kuvan näyttämällä tavalla, tunnen lihaskalvojen "repeilevän" (irtoavan) peukalon sisällä. Lisäksi sähköiskut lyövät peukaloihin.

Vasemman peukalon harjoitus.
On aika pelottavaa oikeastaan, että peukaloistani on tullut lähes vapaamatkustajat, jotka eivät enää osaa toimia. Pikkurillini ovat lähes hyödyttömät ja voimattomat eivätkä ne toimi kunnolla. Ne ovat jääneet sellaisiksi hermovaurioiden jäljiltä. Toimivat, mutta ovat voimattomat. Hirvittää, että olen päästänyt peukaloni melkein samaan jamaan! Peukalot ovat tärkeät apuvälineet niin monessa asiassa. Olen nyt vuorokauden ajan ajatellut peukaloitani asioita tehdessäni, ja huomaan, että ne ovat lähes aina kääntyneinä sisäänpäin. Nyt, kun kirjoitan koneella, peukalot kääntyvät kämmentä kohti. Samoin, kun tekstaan. Jopa leipää leikatessa (kuva sivun ylälaidassa) peukalo on vapaamatkustaja! Joo, tiedän, että leipää voisi leikata toisellakin tavalla, jos nämä kädet antaisivat myöten, ei näytä ihan normaalilta tuo kuva.

Sain harjoitukseksi myös harjoittaa peukalon liikettä kämmenpuolella sekä suorana että koukistettuna. Nekin liikkeet lyövät sähköiskuja peukaloon, mutta onnistuvat huomattavasti helpommin kuin sivulle avaus.

Fyssarini sanoi, että oli todella hyvä, että sanoin tästä asiasta. Peukalot ovat vielä treenattavissa ja käskytys saatavissa kuntoon. Yritän nyt opetella käyttämään peukaloitani muutenkin uudestaan. Huomaan, että olen antanut niiden vaan olla osallistumatta asioihin. Nyt olen luvannut itselleni ottaa niitä aktiivisesti mukaan, vaikka sen takia minun olisikin hankalampi tai hitaampi tehdä asioita. Haluan saada käskyt taas kulkemaan peukaloihin ja saada peukaloiden lihaksen toimimaan uudestaan.

Te kaikki käsiongelmaiset, tarkkailkaa käsiänne. Katsokaa, miten kätenne ja sormenne lihakset toimivat. Saatteko käskyt menemään perille? Treenatkaa käsiänne, ne ovat tärkeät.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli