Kroppa temppuilee ja lihakset jumivat

Onneksi kroppa päätti alkaa hajota eilen, sillä tänään minulla oli fysioterapeutin kanssa tapaaminen. Eilen töissä istuessani työtuolillani yhtäkkiä tuntui kuin joku olisi puukottanut alaselkään. Samassa huoneessa istuva työkaveri kysyi, että mikä tuli, kun oli pakko ihan ulvahtaa ääneen. Koko eilisen päivän ja illan alaselkään "puukotti" aina välillä.

Tänään alaselkä oli melko normaalisti kipeä, mutta päätin kuitenkin fysioterapeuttia pyytää katsomaan sitä. Sanoi heti, että alaselkä on turvoksissa ja selvästi krampissa. Jännää tässä on, ettei se ollut edes kovin kipeä. Selän lihaksia availtiin ja ilmeisesti oli käynyt niin, että nelikulmainen lannelihas (quadratus lumborum) oli krampannut siitä säikeestä, joka kiinnittyy L4-nikamaan.  Ilmeisesti se puukonisku johtui siitä, että siinä jumi nappasi hermoon. Tänään olikin sitten koko lihas alkanut krampata ja oli krampissa jo L1-nikamasta asti ja L4:n kohta oli jo turvoksissa ja kosketusarka. Alla havainnekuvaa lihaksesta.

Nelikulmainen lannelihas, quadratus lumborum
Kuvan lähde ja sijainti: http://kelpokeho.fi/kuukauden-lihas-syyskuu/
Krampin avaamisen jälkeen selkä oli heti parempi, ja varmasti tuo arka kohtakin rauhoittuu kohtapuolin.

Päivän toinen ongelma oli oikea reisi, joka on jo jonkin aikaa ollut tosi kireä reiden sisältä. Siellä on tuntunut kuin olisi kireä, joustamaton naru keskellä jalkaa. Reiden lähentäjä oli täysin jumissa, ja trigger-pisteitä manipuloimalla fysioterapeutti sai lihaksen rentoutumaan. Lisäksi sain harjoituksen, minkä avulla vahvistaa lähentäjiä. Vaikka pilateksessa ollaankin lähentäjäharjoituksia tehty, niiden liikerata on ollut niin pieni, että olen pystynyt ne hyvin tekemään. Isommalla liikeradalla tulee ongelmia, sillä lihaksissa ei ole tarpeeksi voimaa. Nyt siis lisätään tämä harjoitettavien lihasten listalle. Jonkin aikaa harjoittelin vastaanotolla oikean lihaksen aktivoimista, jotta pystyn tekemään harjoituksen oikein kotonakin.

Juteltiin fyssarin kanssa myös kuntoutuksessa tekemäni kuntotestin tuloksista sekä muista asioista. Kävi ilmi, että kuntoutuksessa ei missään nimessä saa lähteä vahvistamaan niskalihaksia kuminauhan avulla. Tulen kuulemma sillä tavoin rikkomaan itseni. Oletettavasti kuntoutuslaitoksen fysiatri juuri sitä on minulle suositellut / suunnitellut. Mielenkiintoisia keskusteluja siis odotettavissa seuraavalla kuntoutusjaksolla. Täytyy kysellä, että mitä minulle on suunniteltu tällä saralla. 

En todellakaan halua hajoittaa kroppaani enkä mennä takapakkia, sillä kaiken tämän eteen on tehty todella paljon töitä. Puolessatoista vuodessa olen saanut paljon aikaan, vaikka ongelmia kehossa riittääkin. Eivät kai ne tule koskaan sieltä katoamaan, mutta jo se, että itse tunnen oman kroppani näin hyvin, auttaa.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli