Jatkuvaa palelua ja adrenaliinireaktioita


Tervehdys! Vuosi onkin alkanut mielenkiintoisesti. Kroppa on aivan sekaisin. En tiedä vaikuttaako pakkaset vai stressaanko jotain vai mistä on kyse, mutta tämän kropan vaihtaisin heti, jos ottajia olisi. Mulla on ollut kylmä ihan koko ajan jo monta päivää. Olen yleensäkin palelevainen, mutta tämä on minullekin epänormaalia. Kotona on 23 astetta lämmintä, mulla on päällä sukat, villasukat, pitkät housut, pitkähihainen paita ja huppari, josta on huppu vedetty pään peitoksi. Silti on kylmä ja minun tarvitsee ottaa vielä villaviltti harteille. Töissä on päällä farkut, pitkähihainen, villatakki ja lisäksi villashaali kiedottuna ympärille.

Tämän lisäksi olen ihan jäässä öisin, mutta samalla olen kylmässä hiessä. Nukun lämpimissä vaatteissa ja piiloudun päätä myöten peiton alle niin, että korvatkin on peitettyinä.

Raynaud ilmoittelee itsestään ihan täysillä, Kynnenaluset voivat olla ihan siniset ja kylmät, sormet kämmenpuolelta punaiset ja kuumat. Ja kun on kylmä muutenkin, on sormilla ja varpailla tietysti myös kylmä. Kun ne ovat kylmät, niitä särkee. Näin -20C pakkasilla ulkona on oltava sormilla nelinkertaiset hansikkaat ja silti sormet jäätyvät.

Kaiken palelun lisäksi autonominen hermostoni tuntuu käyvän aivan ylikierroksilla. Saan ison adrenaalinsyöksyn ihan pienistä stressitilanteista ja huono olo jää päälle pitkäksi aikaa, vaikka stressitilanne on ohi. Tärisen kaikesta stressistä ja sydän tykyttää vaikka vaan istun sohvalla. Ja kun puhun stressitilanteesta tarkoitan puhelua, jota en odottanut tai jotain yllättävää asiaa. Eli tavallaan joku pieni "herätys" muuttuu kropassa tällä hetkellä aivan ylimitoitetuksi reaktioksi.

Kuten sanoin, koko kroppa on aivan sekaisin. Jotenkin mietin, että jos vaikka flunssa yrittää tulla, mutta kaikesta tästä huolimatta mulla ei ole mitään flunssan oireita. Ei ole yskää, nuhaa, kuumetta kurkkukipua tai muutakaan. Tämä vaan on todella inhottavaa, sillä en keksi tähän mitään, millä tämän saa loppumaan.

Tämän kaiken takia kroppaa myös särkee, nukun huonosti ja päivät menevät kuin automaatilla. En jaksa muistaa asioita, jos niitä ei ole kirjoitettu lapuille. En saa aikaiseksi muuta kuin pakolliset asiat töissä tai ne, jotka olen etukäteen sopinut tai kirjoittanut tehtävälistalle. Iltaisin istun ja tuijotan tv:tä. Ja palelen.

Toivottavasti tämäkin menee jossain välissä ohi. Tällä hetkellä en tee jalkalihastreenejäni (varpaille nousua vuorojaloin polvet koukistettuina), sillä tärinä on liian kova. Liikunnasta on muutenkin joulutauko, mutta ensi viikolla alkaisivat taas pilates ja PhysioPilates. No, ehkä se on nyt ihan hyvä, kun molemmat reisien jänteet ovat kipeät ja tulehtuneen oloiset ja alaselkää särkee. Ikävää aloittaa uusi vuosi valittamalla, pahoittelen. Paleleminen vaan on todella inhottavaa. Vedän taas vilttiä niskaan ja yritän pysyä lämpimänä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli