Opi tuntemaan itsesi


Persoonallisuustestit, käyttäytymisprofiilit ja muut - ovatko ne täyttä huuhaata? Olen viime vuosien aikana ollu mukana muutamassa erilaisessa testauksessa. En puhu itse tehtävistä nettitesteistä vaan kouluttajan vetämistä tilaisuuksista, joissa käydään läpi erilaisia persoonatyyppejä. Niitä on hauska tehdä ja niistä myös halutessaan oppii, uskoo niihin oikeasti tai ei.

Viimeisin käymäni testi oli tällä viikolla vedetty enneagrammi-tilaisuus. Kahdesti olen tehnyt Peili-käyttäytymisprofiilin, ja molemmissa on tulokset olleet hyvin saman suuntaiset. Nyt teimme työpaikan porukalla enneagrammi-testit ja tilaisuudessa kävimme kouluttajan kanssa läpi eri persoonallisuustyyppejä ja niihen hyviä ja huonoja puolia. En itse pidä näitä kovin tieteellisinä ja vakavina tutkimuskeinoina, mutta ymmärrän, miksi näitä teemme. Näiden kautta opimme kuinka eri tavalla eri ihmiset toimivat ja reagoivat samassa tilanteessa. Opimme samalla enemmän työkavereistamme, kun käymme näitä testejä ja persoonallisuustyyppejä yhdessä läpi.

Jännää on myös, että opin asioita itsestäni. Vaikka tiedänkin, että toimin tietyllä tavalla jossain tilanteessa, oli jännä huomata, että kaikki eivät suinkaan toimi samalla tavalla kuin mikä on minulle luonnollista. Joku toimintamalli, mikä on minulle helppo, on jollekulle muulle todella vaikeaa. Vaikka itse teen päätökset nopeasti, jonkun saattaa tarvita miettiä niitä yön yli. Toinen näkee kaikessa mahdollisuuksia, innostuu niistä ja toinen miettii aina, missä homma voi mennä pieleen. Yksi pohtii asian eri puolia tarkasti, toinen rakastuu ensimmäiseen ideaansa.

Sain tyypikseni 8:n, mikä on varma vaikuttaja. Tuosta linkin takaa löytyy siitä yhdenlainen, lyhyehkö kuvaus. Jos joku innostuu itseään testailemaan, netistä löytyy näitä enneagrammeja vaikka kuinka paljon ja erilaisia. Testin tarkoitushan ei ole lyödä leimaa kenenkään otsaan tai luokitella ketään tiettyyn lokeroon. Idea on antaa ajattelemisen aihetta ja oppia ymmärtämään muiden erilaista reagointia. Voit halutessasi kurkata enneagrammin perusteita. Peili-testin idea on nähdä itsensä siten, miten muut sinut näkevät. Siinä ymmärsi myös sen, että toinen voi nähdä käyttäytymisesti hyvin eri tavalla kuin itse sen tarkoitat. Ja erityisesti työyhteisössä tai muussa tiiviissä yhteisössä on tärkeää ymmärtää toisten erilaisuutta ja hyväksyä se. Et voi muuttaa toisia tai heidän käytöstään, voit muuttaa vain itseäsi ja omaa ajatteluasi. Itse edustin Peilin mukaan edistävää tyyliä. Löysin netistä myös esitteen, jossa vähän näkee, millaisen profiilin Peili-käyttäytymisprofiilista saa.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli