Siirry pääsisältöön

Kroppani hajoaa

Tässä onkin takana melkoinen viikko. Arki on alkanut täydellä tohotuksella ja kroppa reagoi sen mukaisesti. Taas on kipuja joka puolella.

Kävin viikolla fyssarilla ja kerroin, että alaselkä ja lonkan insertiitti kipuilevat normaaliin tahtiin. Niiden lisäksi on alaselkään ilmestynyt kipeä yksittäinen kohta, joka on kuin puukolla sinne pistäisi, kun osun sopivaan asentoon. Ja kylki on ahdistavan tuntuinen, sellainen kramppaava. Fyssari pyysi näyttämään oikeaa kohtaa alaselästä ja sanoi, että eihän tuo yksi nikamaväli liiku ollenkaan, siinä on nikama kääntynyt sivusuunnassa väärään asentoon. Se aseteltiin paikoilleen mun oman liikkeen avulla.

Sitten kyljen kimppuun. Sanoi, ettei ole aikoihin nähnyt näin krampissa olevia kylkilihaksia. Ilmankos vähän ahdisti. Jännäähän tässä on se, että mun liikeradat olivat kuitenkin ihan kunnossa, kroppa venyi viereisestä kohdasta. Siinä paineli varovasti jumeja auki niin kuului hirveä paukahdus. Kylkiluu palautui omalle kohdalleen, sekin oli ollut sijoiltaan.

Selkä ja kylki ovat nyt kipuilleet koko viikon tavallista pahemmin. Onhan niitä tietysti manipuloitu, ja se ottaa varmasti koville. Kylkeä ahdistaa edelleen, mutta yritän venytellä sitä, etteivät lihakset kramppaa uudestaan. Alaselässä on sellainen ikävä polte, ja toivon, ettei siellä nyt toinen välilevy vuoda.

Öisin pitää varoa, etteivät kädet puudu. Viikko sitten lauantain aamuyöstä heräsin siihen, että vasen käsi on ihan puuduksissa. Ravistelin ja hieroin sitä, liikuttelin sormia ja onneksi se heräsi. Ainoastaan kämmenselkään jäi alue, jossa on tuntohäiriö. Mulle on käynyt näin ennenkin, mutta silloin tuntohäiriö oli pahempi ja tunnon palautumiseen meni puoli vuotta.

Elä nyt tällaisen kropan kanssa! Olen maanantaina menossa työterveyteen juttelemaan näistä. Ei että oletan lääkärin voivan tehdä asioille mitään, mutta katsotaan ainakin mun lääkekombo läpi ja kyselen vähän, että onko mielessä mitään, jolla näitä puutumisia voisi estää. Sijoiltaanmenoja nyt ei varmastikaan pysty millään estämään. Alaselän nivelrikon ja spondyloosin hoidosta ajattelin kysäistä myös. Nyt näyttää, että alaselän ongelmat vaan lisääntyvät...

Onkohan muidenkin elämä tällaista? Tiedän, että on monia, joiden kivut on paljon pahemmat, mukaan lukien oma äitini. Pystyn kuitenkin liikkumaan, pääsen kotoa pois sekä töihin, ja lääkkeet lieventävät kipujani. Ei siltikään ole mukavaa herätä aamuyöstä kipuihin ja etsiä asentoa, jossa voisi jatkaa unia. On inhottavaa pelätä hajottavansa kroppaansa pelkästään siksi, että istun tai makaan väärässä asennossa.

Mä en oikein tiedä, miten tässä noudatetaan lääkärin neuvoa tasapainottaa tekeminen ja lepo. Arki vie osittain mukanaan, etten edes tajua levätä. Kai tätä pitää pikkuhiljaa opetella, toivon vaan, ettei kroppa hajoa sillävälin yhtään enempää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...