Huono sidekudos ja nivelrikkoa

Yli kuukausi on kulunut uusien selkäkipujeni kanssa. Minulta on poissuljettu reumaa verikokein ja olen tavannut reumatologin. En ikinä uskonutkaan tai olettanut kipujen olevan reumaa. Suvussa kuitenkin on nivelreumaa niin ymmärrettävästi se haluttiin taas kerran tarkistaa ja poissulkea.

Reumatologi tutki ja totesi minun olevat erittäin liikkuva. Selkärankareuma on epätodennäköistä, kun liikeradat ovat niin laajat. Selkäkipujen syyksi hän totesi hypermobiliteettioireyhtymän sekä nivelrikon selässäni. Mukanani oli vanhat magneettikuvalausuntoni, joissa nivelrikkomuutoksista oli jo maininta kuuden ja puolen vuoden takaa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän lääkärit hämmästyvät liikeradoistani. Tietysti se on luonnollista, sillä normaalisti ihmiset jäykistyvät vanhetessaan.

Ikävää tässä on, että asialle ei oikein voi tehdä mitään. Kuten lääkärikin mainitsi, sidekudoksen rakenteelle ei mahda mitään eikä nivelrikkoakaan voi parantaa. Hoito on oireen mukaista, mutta ei hänelläkään oikein ollut mitään kikkoja tarjota.

Ensi viikolla soittelen työterveyslääkärini kanssa ja kyselen, että mitä alan testaamaan. Kun perusongelmahan ei kadonnut sillä, että sen todettiin johtuvan sidekudoksesta ja kulumasta. Selkä edelleen herättelee minua öisin. Nostanko yöksi ottamani kipukynnystä nostavan lääkkeen annosta, jatkanko tulehduskipulääkkeen ottamista sen lisäksi vai mitä tehdään? Voikohan kipugeeliä käyttää jatkuvasti? Jospa jotain vinkkejä irtoaisi. 

Tens-laite piikkimaton päällä.

Se on vissiin totuttava siihen, että vanhenemista tapahtuu! Itse kullekin. Olen kyllä ollut tietoinen jo heti diagnoosin saatuani, että hms ja hEDS kuluttavat nikamia ylimääräisen liikkeen takia. Tällöin nivelrikko on todennäköistä ja että se saattaa alkaa normaalia aiemmalla iällä. Mutta kun oma kroppa alkaa oikeasti kipuilla lisää sen takia, täytyy myöntää, etten ole valmis luovuttamaan. Jotain pitäisi keksiä, mutta mitä?

Fysioterapiassa jo käyn, samoin PhysioPilateksessa ja kävelen. Niistä on kyllä apua koko keholle, nivelrikkoa tai ei. Akupunktiota testasin, ja se oli ihan ok. Mitään varsinaista apua en siitä huomannut ja selkä tuntui jopa hieman ärsyyntyvän käsittelystä. Tens-laitteen lainasin omilta vanhemmiltani. Se on ihan ok selässä kivunhoito-asetuksella, mutta lähinnä auttaa sen aikaa, kun laite on päällä. Piikkimatto antaa saman "harhautuksen" ja erilaisen tuntoaistimuksen, joten siitäkin tykkään.

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus ja sitä tulee käytännössä kaikille iän myötä, vaikka toki kaikilla se ei ole kivuliasta tai haittaa elämää.  Nykylääketiedettä ja kaikkia sen edistysaskeleitä miettiessäni on jännä ajatella, että nivelrikolle ei oikeastaan ole mitään tehtävissä.

Tällä hetkellä vielä prosessoin asiaa. Uni pitäisi saada kuntoon. Onneksi välillä nukun paremmin ja pystyn nukahtamaan uudestaan, vaikka selkäkipu öisin herätteleekin. Toisinaan en pysty. Pitää löytää uudet rutiinit selän kanssa ja sopeutua. Onko hyvästä pakottaa liike selkään? Ainakin se tuntuu hyvältä. Ei kai tässä ole muitakaan vaihtoehtoja kuin sopeutua ja oppia elämään taas uuden vaivan kanssa.

Edelllinen kirjoitukseni selästäni Seitsemän vuotta jatkuvia selkäkipuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venyvä ja jumissa

Matala ferritiini ja kehon kipuilua

Autonominen hermostoni on sekaisin