Löydöksenä nivelrikkoa

Näkymä Orto-lääkäreiden kerroksesta Kampissa.
Ortopedin käynnillä löytyi syy isovarpaan lukkiutumiseen. Varpaan tyvinivelessä on nivelrikkoa. Se oli täysin odotettava löydös ja sellainen, jolle ei oikein mitään tässä vaiheessa voida tehdä. Varvas ei onneksi ole kipeä, ainoastaan lukkiutuu ja napsuu. Ortopedi huomautti yliojentuvista polvista ja löysästä jalkapöydästä. Hypermobiliteettioireyhtymä oli hänenkin silmiinsä aika selvä. Vaivasenluun alku on vielä pieni eikä sinällään tässä vaiheessa vaadi mitään. Hän ei erityisesti suositellut jo käyttämääni vaivasenluusukkaa, sillä varpaan vääntö voi kipeyttää jo valmiiksi arkaa niveltä. Varsinkin, kun ongelmani syy ei ole vaivasenluu vaan nivelrikko sekä muut jalan virheasennot.

Lausunnossa mainitaan I-säteiden olevan löysiä eli jalkapöydän ensimmäinen luu ja isovarvas. Tämä on edesauttanut nivelrikon syntymistä. Nilkkojen dorsifleksio eli taivutus ylöspäin kohti säärtä oli polvet yliojennettuina tutkittaessa 0° molemmissa jaloissa ja polvet koukistettuina 30°. Lääkäri mainitsi  tähän syyksi rakenteellisen pinnallisen pohjelihaksen kireyden.

Tosin kävin tämän tapaamisen jälkeen fyssarilla, missä L3 ja L4 laitettiin paikoilleen, mikä vapautti isot lihaskireydet koko takalinjasta. Kotona huvikseni tämän jälkeen testasin nilkkojen taipumista ja kyllä ne polvet yliojennuksessakin taipuivat, ainakin jonkin verran. Mutta ymmärrän, että ortopedi ei mitenkään muutaman minuutin käynnillä pysty katsomaan kaikkia ongelmiani tai tutustumaan yliliikkuvuusoireyhtymää sairastavan jokaiseen ongelmaan. Olinhan käynnillä juurikin isovarpaani takia. 

Ortopedihän katsoo asioita leikkauksen näkökulmasta ja tiesin jo etukäteen, että niin pitkällä ei olla missään tapauksessa, että mitään leikattavaa löytyisi. Käynti oli hyvä, sillä minulle löytyi syy isovarpaan ongelmiin. Lisäksi sain mukaan harjoitteita pitkän pohjelihaksen harjoittamiseen. Lihas vaikuttaa nilkan pronaatioon eli ulkokiertoon sekä plantaarifleksioon eli nilkantaivuttamiseen jalkapohjan suuntaan. Lisäksi sain toisen harjoitteen, jossa aktivoin juurikin tuota minulle ongelmallista I-sädettä.

Kävimme myös hyvää keskustelua siitä, kuinka jalkani hyötyisi siitä, että kengissä on pieni kanta, joka ohjaa jalkaterää oikeampaan asentoon. Balleriinoja ei kuulemma pitäisi käyttää. Ei että niitä muutenkaan voisin käyttää, sillä ne ovat nilkkatukien kanssa jokseenkin erikoinen kombo. Lisäksi balleriinat eivät pysy minulla jaloissa muutenkaan. Ostin pienet korokepohjalliset, joita olen nyt käyttänyt talvikenkien sisällä päivän pari. Vielä en osaa sanoa niistä mitään, mutta eivät ne ainakaan huonoilta tunnu.

Jos et ole lukenut aiempaa kirjoitustani varpaani ongelmista, lue myös Varvasongelmia.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli