Siirry pääsisältöön

Löydöksenä nivelrikkoa

Näkymä Orto-lääkäreiden kerroksesta Kampissa.
Ortopedin käynnillä löytyi syy isovarpaan lukkiutumiseen. Varpaan tyvinivelessä on nivelrikkoa. Se oli täysin odotettava löydös ja sellainen, jolle ei oikein mitään tässä vaiheessa voida tehdä. Varvas ei onneksi ole kipeä, ainoastaan lukkiutuu ja napsuu. Ortopedi huomautti yliojentuvista polvista ja löysästä jalkapöydästä. Hypermobiliteettioireyhtymä oli hänenkin silmiinsä aika selvä. Vaivasenluun alku on vielä pieni eikä sinällään tässä vaiheessa vaadi mitään. Hän ei erityisesti suositellut jo käyttämääni vaivasenluusukkaa, sillä varpaan vääntö voi kipeyttää jo valmiiksi arkaa niveltä. Varsinkin, kun ongelmani syy ei ole vaivasenluu vaan nivelrikko sekä muut jalan virheasennot.

Lausunnossa mainitaan I-säteiden olevan löysiä eli jalkapöydän ensimmäinen luu ja isovarvas. Tämä on edesauttanut nivelrikon syntymistä. Nilkkojen dorsifleksio eli taivutus ylöspäin kohti säärtä oli polvet yliojennettuina tutkittaessa 0° molemmissa jaloissa ja polvet koukistettuina 30°. Lääkäri mainitsi  tähän syyksi rakenteellisen pinnallisen pohjelihaksen kireyden.

Tosin kävin tämän tapaamisen jälkeen fyssarilla, missä L3 ja L4 laitettiin paikoilleen, mikä vapautti isot lihaskireydet koko takalinjasta. Kotona huvikseni tämän jälkeen testasin nilkkojen taipumista ja kyllä ne polvet yliojennuksessakin taipuivat, ainakin jonkin verran. Mutta ymmärrän, että ortopedi ei mitenkään muutaman minuutin käynnillä pysty katsomaan kaikkia ongelmiani tai tutustumaan yliliikkuvuusoireyhtymää sairastavan jokaiseen ongelmaan. Olinhan käynnillä juurikin isovarpaani takia. 

Ortopedihän katsoo asioita leikkauksen näkökulmasta ja tiesin jo etukäteen, että niin pitkällä ei olla missään tapauksessa, että mitään leikattavaa löytyisi. Käynti oli hyvä, sillä minulle löytyi syy isovarpaan ongelmiin. Lisäksi sain mukaan harjoitteita pitkän pohjelihaksen harjoittamiseen. Lihas vaikuttaa nilkan pronaatioon eli ulkokiertoon sekä plantaarifleksioon eli nilkantaivuttamiseen jalkapohjan suuntaan. Lisäksi sain toisen harjoitteen, jossa aktivoin juurikin tuota minulle ongelmallista I-sädettä.

Kävimme myös hyvää keskustelua siitä, kuinka jalkani hyötyisi siitä, että kengissä on pieni kanta, joka ohjaa jalkaterää oikeampaan asentoon. Balleriinoja ei kuulemma pitäisi käyttää. Ei että niitä muutenkaan voisin käyttää, sillä ne ovat nilkkatukien kanssa jokseenkin erikoinen kombo. Lisäksi balleriinat eivät pysy minulla jaloissa muutenkaan. Ostin pienet korokepohjalliset, joita olen nyt käyttänyt talvikenkien sisällä päivän pari. Vielä en osaa sanoa niistä mitään, mutta eivät ne ainakaan huonoilta tunnu.

Jos et ole lukenut aiempaa kirjoitustani varpaani ongelmista, lue myös Varvasongelmia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...