Varvasongelmia

Minulla on jo vuosia ukkovarvas kääntynyt hieman ulospäin toisia varpaita kohti ja alkanut muodostaa vaivasenluuta. Tämä ei sinällään ole ihme, koska äidillänikin on molemmat vaivasenluut leikattu. Mutta varpaat eivät ole olleet kipeät tai aiheuttaneet mitään ongelmia. Ennen marraskuuta.

Tällöin oikea ukkovarpaani alkoi lukkiutua. Se on paras sana, jonka pystyn keksimään kuvaamaan asiaa. Se siis juttuu suoraksi eikä suostu taittumaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kävely vaikeutuu, koska taka-asennossa jalkaan ei tule varvastyöntöä.

Jalkaterä, jossa paino on varpailla.
Ensin juttelin lukkiutuvasta varpaasta fyssarini kanssa ja hän vapautti varpaan. Hän juurikin huomautti minulle tästä vaivasenluusta ja käski yrittää ehkäistä sen muodostumista. Ostin sitä varten vaivasenluusukan, jota olen käyttänyt iltaisin televisiota katsoessani. Oikeastaan oletin varpaan lukkiutumisen olevan minulle normaali subluksaatio, joka vain tapahtuu ja sitten joko vapautuu itse tai vapautetaan. Opin myös pyöräyttämään varvastani niin, että saan sen napsahtamaan "auki".

Mainitsin työterveyslääkärilleni tästä varpaan lukkiutumisesta sekä fysioterapeutin huomautuksesta, että vaivasenluu saattaa olla muodostumassa. Tämä oli etävastaanotto puhelimessa, joten en voinut hänelle tätä oikeastaan näyttää. Hän kuitenkin huolestui ja sanoi, ettei lukkiutuminen ole normaali vaivasenluuoire. Enemmän kuulostaa napsusormelta, joka on joku jännetulehduksen aiheuttama jänteen paksuuntuminen. Googletin. Yritin hänellekin sanoa, että mullahan näitä subluksaatioita riittää, eli tämä nyt vaan luultavimmin on niitä. En itse kokenut tätä kovinkaan outona. 

Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että varvasta olisi hyvä näyttää ortopedille, "ennen kuin ongelma eskaloituu". Hän sanoi, että kroppani on "sellainen silkkihansikkailla käsiteltävä" niin siksi on parempi mennä näyttämään vaikka vähän ennenaikaisesti. Alkoi kyllä vähän hävettää siinä vaiheessa.

Seuraavan kerran, kun kävin fyssarini luona, mainitsin tästä ja jopa vähän naureskelin, että se ortopedihän nauraa mut sieltä ulos, kun mulla ei edes ole mitään järkevää vaivaa. Selitin tätä fyssarille, jolle näytin, kuinka kävellessä pyöräytän varpaan kohdilleen. Se kun siis pääsääntöisesti on jumissa ellen sitä napsauta auki. Sanoin myös kipeytyneistä pakaroista.

Fyssari olikin yllättäen sitä mieltä, että on varmasti hyvä käydä ortopedillä. Hän käski näyttää ortopedille tuon saman, että kuinka kävelen ja napsautan varpaan. Minulta kuulemma häviää kävellessä varvastyöntö ja keskimmäinen pakaralihas jää kramppiin sen takia. Se sitten alkaa ärsyttää iskiashermoa, joka kulkee siitä läpi. Tämä pitää sitten ortopedille muistaa kertoa. Kirjoitin jo kyllä ylös talteen, että muistan sitten sanoa juurikin tuon.

Ortopedin käynti on tuossa helmikuun alussa eli ihan kohta puolin. Nyt sitten jännätään, että nauraako ortopedi minut ulos sieltä vai tuleeko tässä jotain uutta jumppaa, toimintaa tai tutkimuksia. Täytyy kyllä sanoa, ettei tuo varpaan lukkiutuminen ole oikein kiva asia pidemmän päälle, mutta rehellisesti sanoen en myöskään keksi, mitä asialle muka voisi tehdä. Palailen asiaan ortopedin tapaamisen jälkeen, että miten varpaan kanssa edetään.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli