Siirry pääsisältöön

Varvasongelmia

Minulla on jo vuosia ukkovarvas kääntynyt hieman ulospäin toisia varpaita kohti ja alkanut muodostaa vaivasenluuta. Tämä ei sinällään ole ihme, koska äidillänikin on molemmat vaivasenluut leikattu. Mutta varpaat eivät ole olleet kipeät tai aiheuttaneet mitään ongelmia. Ennen marraskuuta.

Tällöin oikea ukkovarpaani alkoi lukkiutua. Se on paras sana, jonka pystyn keksimään kuvaamaan asiaa. Se siis juttuu suoraksi eikä suostu taittumaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kävely vaikeutuu, koska taka-asennossa jalkaan ei tule varvastyöntöä.

Jalkaterä, jossa paino on varpailla.
Ensin juttelin lukkiutuvasta varpaasta fyssarini kanssa ja hän vapautti varpaan. Hän juurikin huomautti minulle tästä vaivasenluusta ja käski yrittää ehkäistä sen muodostumista. Ostin sitä varten vaivasenluusukan, jota olen käyttänyt iltaisin televisiota katsoessani. Oikeastaan oletin varpaan lukkiutumisen olevan minulle normaali subluksaatio, joka vain tapahtuu ja sitten joko vapautuu itse tai vapautetaan. Opin myös pyöräyttämään varvastani niin, että saan sen napsahtamaan "auki".

Mainitsin työterveyslääkärilleni tästä varpaan lukkiutumisesta sekä fysioterapeutin huomautuksesta, että vaivasenluu saattaa olla muodostumassa. Tämä oli etävastaanotto puhelimessa, joten en voinut hänelle tätä oikeastaan näyttää. Hän kuitenkin huolestui ja sanoi, ettei lukkiutuminen ole normaali vaivasenluuoire. Enemmän kuulostaa napsusormelta, joka on joku jännetulehduksen aiheuttama jänteen paksuuntuminen. Googletin. Yritin hänellekin sanoa, että mullahan näitä subluksaatioita riittää, eli tämä nyt vaan luultavimmin on niitä. En itse kokenut tätä kovinkaan outona. 

Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että varvasta olisi hyvä näyttää ortopedille, "ennen kuin ongelma eskaloituu". Hän sanoi, että kroppani on "sellainen silkkihansikkailla käsiteltävä" niin siksi on parempi mennä näyttämään vaikka vähän ennenaikaisesti. Alkoi kyllä vähän hävettää siinä vaiheessa.

Seuraavan kerran, kun kävin fyssarini luona, mainitsin tästä ja jopa vähän naureskelin, että se ortopedihän nauraa mut sieltä ulos, kun mulla ei edes ole mitään järkevää vaivaa. Selitin tätä fyssarille, jolle näytin, kuinka kävellessä pyöräytän varpaan kohdilleen. Se kun siis pääsääntöisesti on jumissa ellen sitä napsauta auki. Sanoin myös kipeytyneistä pakaroista.

Fyssari olikin yllättäen sitä mieltä, että on varmasti hyvä käydä ortopedillä. Hän käski näyttää ortopedille tuon saman, että kuinka kävelen ja napsautan varpaan. Minulta kuulemma häviää kävellessä varvastyöntö ja keskimmäinen pakaralihas jää kramppiin sen takia. Se sitten alkaa ärsyttää iskiashermoa, joka kulkee siitä läpi. Tämä pitää sitten ortopedille muistaa kertoa. Kirjoitin jo kyllä ylös talteen, että muistan sitten sanoa juurikin tuon.

Ortopedin käynti on tuossa helmikuun alussa eli ihan kohta puolin. Nyt sitten jännätään, että nauraako ortopedi minut ulos sieltä vai tuleeko tässä jotain uutta jumppaa, toimintaa tai tutkimuksia. Täytyy kyllä sanoa, ettei tuo varpaan lukkiutuminen ole oikein kiva asia pidemmän päälle, mutta rehellisesti sanoen en myöskään keksi, mitä asialle muka voisi tehdä. Palailen asiaan ortopedin tapaamisen jälkeen, että miten varpaan kanssa edetään.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...