Kaula ja hartiat jumissa

Tämä viikko alkoi olkapään ongelmien selvittelyllä. Kertoilin viimeksi olkapääkivuistani kirjoituksessa Uusia apuvälineitä, vanhoja ongelmia. Maanantaina painelin työterveyslääkärin pakeille olkapään, reseptin uusinnan ja uuden fysioterapialähetteen merkeissä. Esittelin olkapään ongelmaa ja kerroin, kuinka se kuitenkin tuntuu erilaiselta kuin aiemmin ollut bursiitti. Kipu on alempana olkavarressa ja se tuntuu eri kohdassa kättä liikutettaessa.

Lääkäri käski liikuttamaan kättä ja kertomaan, missä mitäkin tuntuu. Sitten hän liikutti kättä eri asentoihin ja tarkkaili käden liikettä. Lopulta hän paineli olkavarren läpi, ja päätyi siihen, että nyt kipeänä on deltoideus-lihaksen kiinnityskohta. Koska olin hakemassa fysioterapialähetettä, hän siihen vielä erityisesti kirjasi, että tuota aluetta pitää hoitaa.

Meidän työterveyslääkäri on mukava ja todella perusteellinen, joten tykkään käydä hänellä. Hän ei koskaan vähättele ongelmiani vaan aina paneutuu pohtimaan ratkaisuja niihin ja käy asioita läpi kanssani. Tälläkin kertaa hän ilmoitti, että oli tuplannut minun aikani, kun näki nimeni varauslistassa, jotta ehtii kunnolla paneutua ongelmiini.

Minulla olikin jo tiistaiksi varattu fysioterapia-aika ja siellä alettiin käydä olkapääongelmaa läpi. Kerroin myös kuinka pääni kääntyy huonosti suoraan sivulle vasemmalle eli ikään kuin korva olkapäätä kohti. Fyssarini alkoi tutkia ongelmaa ja etsiä jumissa olevia kohtia. Aloitettiin vasemmasta olkavarresta, siirryttiin oikeaan olkavarteen, niskaan, lapoihin, kaulaan, kallonpohjaan... ja lopputulema oli, että minulla oli lähes koko niska-hartia-alue jumissa.

Olkavarressa oli jumissa deltoideus-lihas, joka kiinnittyy yläpäästään solisluuhun ja olkapäähän. Jumissa olivat myös supraspinatus, levator scapulae että deltoideus posterior -lihakset. Supraspinatus jatkaa taas olkapäästä kohtaan, jonne myös kaularangan lihakset kiinnittyvät.

Kuva linkitetty ContentOro-sivustolta.

Tuosta kuvasta käy ilmi deltoideus posterior-lihaksen sekä supraspinatus-lihaksen paikka. Siinä näkyy myös hieman levator scapulae, joka kiinnittyy kaularangan nikamiin C1-4. Lisäksi minulla oli jumissa kaulassa posterior skalene -lihakset, jotka kiinnittyvät kaularangan C4-6 nikamiin. Melkein koko kaularanka oli siis jumissa. Koska jumit alkoivat oikeastaan molemmilta puolilta jo keskeltä olkavartta ja menivät aivan kaularangan alkuun asti, ei sinällään ollut mikään yllätys, että liikkeiden kanssa oli ongelmia.

Kaikki jumit avattiin, mutta varasin seuraavan ajan jo heti ensi viikoksi, sillä arvasin, etten pääse näin helpolla. Minulla on jumeilla tapana tulla takaisin ensimmäisen käsittelyn jälkeen, ja tarvitaan useampi hoitokerta ennen kuin ne todella vapautuvat.

Vasen olkavarsi on edelleen hieman kipeä, mutta fyssari epäili, että sinne on saattanut muodostua pieni tulehdus jumien takia. Pää kyllä kääntyy, mutta hartiat ovat alkaneet taas hieman jumia.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli