Siirry pääsisältöön

Selkäongelmia

Olen reilun kuukauden ajan kamppaillut selkäni kanssa. Siellä on rintarangan 10. nikama jatkuvasti pois paikaltaan. Se saadaan autettua kohdilleen, mutta jo hetken päästä on se taas pullahtanut ulos rivistöstä. Se on myös ollut kosketusarka, minkä kuvittelin johtuvan sen virheasennosta. Erityisesti pilateksessa selän rullaukset ja muut liikkeet, jolloin nikama painuu patjaa vasten tuntuvat ikäviltä.

Kävin taas kerran fysioterapeutilla, ja kävikin ilmi, että nikamasta toiseen johtavat jänteet ovat oletettavasti tulehtuneet. Se ei sinällään ole mitenkään erikoista, sillä minulla on jänteitä tulehtunut ties mistä kohti kehoa - ranteista, sormista, nilkoista, polvista, lonkista jne. Ensimmäistä kertaa tulehdus on keskellä selkää. Ymmärtäähän sen toisaalta, kun jatkuvasti pois paikaltaan menevä nikama aiheuttaa venytystä ja rasitusta jänteelle.

Hoidan selkääni nyt tulehduskipulääkkeillä, joita syön muutenkin, tiikeripalsamilla sekä kylmällä. Yritän rentouttaa selkää makaamalla ja yritän pitää yläselkää hyvässä asennossa. Kyllähän se sieltä ajan kanssa rauhoittuu. Pitäisi vaan saada myös tuo nikama pysymään paikallaan. Ei jaksaisi mennä lääkärille tätä ihmettelemään, kun eivät ne sille mitään mahda kuitenkaan. Olen niin monet tulehdukset käynyt lääkärillä näyttämässä, että tiedän hoito-ohjeen olevan tulehduskipulääkkeet, stabilointi ja kylmä. Selän stabilointi on vaan minulle hieman uutta enkä onnistu siinä kovin hyvin.

Kävin viikko sitten Tukholmassa parin yön reissulla, ja siellä tietysti raahasin matkalaukku lentokoneeseen, nostin ylähyllylle, vedin sitä perässäni tunnelbanassa sekä pitkin mukulakivikatuja. Arvaahan sen, että kädet olivat sen jäljiltä huonossa kunnossa ja turvoksissa, vaikka kyseessä oli ihan käsimatkatavara eikä mikään kamalan painava laukku. Fyssari laitteli käsiä ja hartioita kuntoon vapauttamalla lihasjännityksiä ja -jumeja hartioista sekä käsivarsista. On inhottavaa, kun käteni eivät kestä juurikaan minkäänlaista rasitusta. Jo muutaman kilon nostaminen kramppaa lihakset ja kädet alkavat turvota. Tällä kertaa sentään luut olivat pysyneet paikoillaan.

Ei kai tässä muuta voi kuin elää omien rajoitteidensa kanssa ja yrittää keksiä mahdollisimman hyviä tapoja pärjätä. En aio lopettaa matkustamista tai elämistä ongelmieni takia. Pitää vaan yrittää keksiä hyviä kikkoja pärjäämiseen. Kyllähän rannetuista on suuri apu, mutta kun paino ylittää käsieni nostokyvyn ja alan vääntää kehoani vääriin asentoihin kompensoidakseni voimanpuutetta käsissä, tapahtuu aina ties minkälaista kramppia ja jumia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...