Siirry pääsisältöön

Kroppa hajoaa

Viime aikoina kropan kanssa on ollut enemmän kuin tarpeeksi ongelmia. Tiedän, että osasyynä on ollut kiireinen periodi töissä ja eri toimipisteiden välillä liikkuminen sekä tavaroiden kantaminen. En ole kantanut kovin painavia tavaroita, maksimissaan 1,5 kg ja läppärikin on kulkenut repussa. Ilmeisesti sekin on liikaa, jos tavaroita joutuu kannattelemaan pidemmän aikaa.
Ensin hajosi selkä. Alaselässä meni joku nikama paikoiltaan ja selkään tuli kipu. Se onneksi hellitti muutamassa päivässä lihasrelaksanttien ja pilatesliikkeiden avulla. Fyssari arveli kuvaukseni perusteella, että välilevy on jäänyt puristuksiin liikkuvien nikamien väliin ja estänyt siten selän liikkeen ja aiheuttanut kivun.
Selän jälkeen hajosivat kädet. Ne alkoivat turvota ja olla voimattomat. Fyssari löysi kämmenen lihasjumeja. Sormiluiden välien lihakset olivat krampissa molemmissa käsissä ja oikeassa kädessä hermo oli jäänyt puristuksiin lihasten väliin. Jumit saatiin eilen avattua, mutta sen jälkeen kipu vasta iski käsiin.
Tänään käsistä on hävinnyt viimeinenkin puristusvoima ja tavarat pitää kantaa ranteissa riiputtaen (sateenvarjo, kassi), käsivarsien päällä kannatellen tai sylissä halaten. Lounastarjottimen kantoi pöytään työkaveri. Käsiä särkee koko ajan, mutta tämä oli tietysti täysin odotettavissa käsittelyn jäljiltä. Aamulla harkitsin jääväni kotiin, mutten voinut jättää työkaveria pulaan.
Niskassa ja kaulassa oli myös melkoiset jumit, mitkä vielä pahensivat käsien ongelmia. Kantamisesta nekin ovat tulleet. Nyt täytyy vaan hyväksyä se,etten voi kantaa mitään painavampaa hajottamatta käsiäni, selkääni tai hartioitani. Pitää oppia elämään hypermobiliteettioireyhtymän asettamien rajoitteiden kanssa.
Onneksi pääsen kohta pilatestunnille rentoutumaan, vaikka osa liikkeistä jääkin  väliin. Käsiin ei nyt voi nojata. Viikonloppu antaa myös mahdollisuuden käsien hoitamiseen ja rentouttamiseen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...