Lomakiireitä

On kesä ja loma. Etukäteen kuvittelin lomalla istuvani kirjan kanssa parvekkeella ja viettäväni aikaa hissukseen luonnossa. Kuvittelin ostavani marjoja torilta ja istuvani rauhassa puistonpenkillä niitä napostelemassa samalla, kun luen hyvää kirjaa.

Säät eivät ole vielä moista kunnolla sallineet, muttei myöskään aikataulu. En muista, milloin viimeksi minulla olisi ollut näin kiire. Viikko on lomailtu, ja laskin, että tämän viikon viiteen kuluneeseen päivään on mahtunut kahdeksan sovittua tapaamista, kaksi ostosreissua sekä kävelylenkki ja pyörälenkki. Vaikka on ollut mukavaa nähdä kavereita ja nauttia kesästä, on se myös väsyttävää.

Keho on fyysisesti väsynyt. Viime yönä nukuin kymmenen tuntia, ja vieläkin on kroppa väsynyt. Luulen, että myös työstressin purkautuminen näin loman aluksi väsyttää, ainakin henkisesti.

Etukäteen mietin, miltä tuntuu kesällä kulkea kaikki tuet näkyvissä. Nyt olen käyttänyt sekä nilkka- että rannetukia ja painehanskoja, vaikka ei olekaan aina pitkiä hihoja tai lahkeita niitä peittämässä. Olen huomannut, että olen mielummin tuettu ja jaksan paremmin kuin mietin sitä, mitä muut niistä ajattelevat. Kukaan ei ole kysynyt niistä mitään enkä ole huomannut kenenkään niitä erityisesti huomioivan. Ainoastaan kaupan kassalla saattaa kassa vaihtorahaa tai kuittia antaessaan katsoa tukia ja hieman kömpelöä käsien toimintaa.

Hameen kanssa laitan yleensä huomaamattomammat nilkkatuet, sillä ne mielestäni sopivat paremmin kuin isot mustat tuet. Tiedän, turhamaisuutta se vaan on. Nilkkatuet tukevat koko jalan asentoa ja lonkka pysyy kivuttomampana. Vaikka olen puuhastellut paljon, ja sekä lonkka että alaselkä kipeytyvät asioita tehdessä, yön aikana lihakset palautuvat, keho rentoutuu ja kipu pysyy siedettävänä. Lonkan tulehdus ei ärry pahaksi, vaikka eivät ne säryt ikinä ole kokonaan poissa.

Olen hissukseen availlut sisäreisien jumiutuneita lihaksia venyttelemällä. Niissä on jo pitkään ollut sisällä ikään kuin narut, jotka on pingotettu liian kireälle. Fyssari viime käynnillä avasi lihasjumeja ja nyt olen itse varovaisesti venyttänyt lihaksia, jotta jumit eivät tulisi takaisin. Oman kehon huolto on todella tärkeää. En ennen kremppojen ilmanatumista tajunnut, kuinka paljon oman kehon hyvinvoinnin eteen oikeasti pitää tehdä töitä. Tällä hetkellä vaan niska-hartiajumeja faskiapallon avulla ja venytän sisäreisiä. Teen selän nikamien liikutteluharjoitteita päivittäin. Omat harjoitteet vaihtelevat voinnin mukaan. Yritän muistaa myös terapiavahaharjoitteet ja nilkkojen vahvistusliikkeet.

Kaiken muun lisäksi kroppa on taas vaihteeksi ollut täynnä tuntohäiriöitä. En tiedä liittyvätkö ne väsymykseen ja kehon rasittumiseen vai onko se vain sattumaa, että niitä on juuri nyt. Välillä tuntuu kuin märkä pisara valuisi pitkin ulkoreittä tai nilkkaa. Välillä kuuma polte tuntuu takareidessä. Mitään ei näy enkä osu mihinkään, mikä moista voisi aiheuttaa. Olen oppinut ymmärtämään, että ne ovat vain tuntohäiröitä eikä niistä tarvitse välittää. Joskus on kuitenkin pakko tarkistaa, ettei nilkkaa pitkin valu mitään.

Nyt on kuitenkin kesä, ja nautin lomasta sekä jo melko lämpimistä päivistä. Yritän muistaa, että lomallakaan ei tarvitse suorittaa ja voin tehdä asioita oman mieltymyksen mukaan ja oman jaksamisen mukaan.


Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli