Siirry pääsisältöön

Fyssarilla kipeiden käsien kanssa

Tämä viikko on ollut raskas. Viime viikon kuusipäiväisen kuntoutusviikon päätteeksi oli äitienpäivä, joka vaati oman osansa energiasta. Sen jälkeen vielä uudella innolla työviikkoa kohti. Tälle viikolle osui myös iltaohjelmaa sekä yövalvomista, joten tätä viikonloppua on odotettu! Viime yönä sain onneksi nukkua kahdeksisen tuntia ja muutenkin levätä, joten aivot ovat melkein mukana matkassa, vaikka keho onkin vielä väsynyt.

Tämän viikon pahin ongelma on ollut käsisäryt. Käteni eivät koskaan ole täysin kivuttomat, mutta keskiviikkona kädet alkoivat kipeytyä ranteista olkapäihin oikein urakalla. En varsinaisesti kokenut kipua kovin kovana, mutta se häiritsi keskittymistä ja käsistä hävisivät kaikki voimat. Koneella kirjoittaminen alkoi töissä olla mahdotonta ja minun piti pukea rannetuet päälle, jotta saan ranteisiin puristusta ja tukea. Sama jatkui torstaina. Aamu oli hyvä, mutta päivän kuluessa käsistä tuli voimattomat riippakivet, joita raahasin mukana, ja joilla tein niin vähän kuin mahdollista.  

Onneksi minulla oli torstain päätteeksi fysioterapiaa, ja pääsin ongelmineni fyssarin pakeille. Kerroin isoimpien ongelmakohtien olevan koko kädet sekä niska-kaula-hartia-osasto. Kaula, rinta, niska ja hartiat olivat niin jumissä, että kuulemma jo päällepäin näki, että kaikki ovat ihan jumissa. Omasta mielestäni en ollut hirvittävän jumissa, sillä päätäkään ei särkenyt. Niskan, kaulan, hartioiden sekä rinnan avauksen lisäksi hieroi myös korvanlehdet ja pään, sillä vasemmalla puolella koko kallo oli ihan jumissa. Koko pään ja niskan alue muuttui ihan lämpimäksi, kun veri taas kiersi kunnolla. 

Niskat on mulla olleet jumissa jo pidempään ja sanoinkin, että tässä voi käydä niin, että käsittelemme näitä taas ensi kerralla. Pääsin kotiin asti ja ensimmäinen minikramppi ilmaantui vasemmalle puolelle kaulaa, mutta sain sen laukeamaan. Seuraava jumi ilmestyi perjantaina oikean olkapään kohdille. Onneksi jumit kuitenkin ovat yksittäisiä eivätkä varmasti ehdi älyttömän pahoiksi ennen seuraavaa kertaa.

Niskan jälkeen jatkoimme käsieni kanssa. Fyssari päivitteli, että miten ihmeessä mä olen saanut värttinäluun ja ranneluun jumiin molemmista käsistä. Ranteet olivat ihan jumissa ja niiden kiertoliike poissa. Ilmankos kädet olivat olleet voimattomat ja pahana pari päivää. Fyssarini pyöritteli omia ranteitaan ja testaili, voivatko luut edes kiertyä tuollaiseen asentoon. En ollut mielestäni tehnyt mitään tavallisuudesta poikeavaa, mutta jumiin olivat menneet. Jumit saatiin hyvin vapautettua ja käsien liikeradat palautettua.

Käsiä särki vielä seuraavanakin päivänä, muuta kai se oli ihan odotettavissa. Jumien aukaisu muuttaa taas asentoja kädessä ja muutenkin kalvot ärsyyntyvät käsittelystä.

Ehdimme vielä käydä kuulumisia läpi ja aukoa säärten kireät kalvot. Ne olivat niin jumissa ettei fyssari ollut hetkeen edes ammattiurheilijoilla nähnyt niin pahoja jumeja. Kun kalvot mobilisoitiin, tuli jaloista löysät makaronit.

Ehkä kuntoutusviikko pisti kropan kovemmalle rääkille kuin osasin odottaa. En ilmeisesti saisi tehdä niin paljon enkä peräkkäisinä päivinä, jos haluan pitää kehoni kunnossa. On vaikeaa tunnistaa rajoja erityisesti, jos tehdessä kaikki tuntuu hyvältä ja yrittää vielä tehdä asioita varovaisesti. Eikä edes tule jälkikipuja. Varmasti vieras sänky ja tyynymyös vaikuttavat asiaan sekä jatkuva koneellinen ilmastointi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...