Pumppaavia venytyksiä

Aika juoksee kovaa tahtia enkä ole hetkeen istahtanut blogini ääreen kirjoittamaan kuulumisia tai vinkkejä. Viimeksi kun kirjoitin omasta elämästäni, yläselkääni tutkittiin. Olen käynyt kaula- ja rintarangan magneetissa eikä niistä löytynyt mitään oireita selittävää. Toki selästä löytyy kulumamuutoksia, kuten kaikilta ikäsiltäni. 

Rintarangasta löytyy pieniä välilevynpullistumia, välilevyjen madaltumisia, muttei mitään hermoihin vaikuttavia ongelmia. Rintarangan alaosassa on pieni luumustelma kohdassa, jossa tunnen välillä nipistelyä. 

Kaularangassa on myös välilevyjen degeneraatiota ja madaltumia sekä muutama välilevynpullistuma, erityisesti sen alaosassa. Yksi hermojuuriaukko välissä C5/6 on lievästi kaventunut, muttei aiheuta erityisiä ongelmia.

Tulokset ovat tietysti loistavia ja uutiset hyviä, ettei kaula- ja rintarangassa ole isompia ongelmia. Toisaalta nämä eivät kuitenkaan selittäneet, miksi yläselässäni on paineen tunnetta lapojen välissä. Syksyllä kokeilimme myös lääkkeiden muuttamista, mutta se ei toiminut. Lääkemuutokset tekivät minusta aivan zombien. Kognitiiviset haitat olivat niin suuret, että päädyimme purkamaan muutokset ja palaamaan entiseen lääkitykseen. Tuntui kuin aivoni eivät olisi enää toimineet ja kävin todella hitaalla. Ajattelu oli vaikeaa. Olin lääkkeillä reilut kaksi kuukautta ja tämän jälkeen meni noin kuukausi, että aivoni alkoivat palautua normaaleiksi.

Koska magneettikuvista ei löytynyt mitään oireita selittävää, kysyin fysiatrilta, olisiko minun mahdollista päästä käymään Fysiatrian poliklinikan fysioterapeutilla sekä kysymässä vinkkejä että vähän päivittämässä vuosien aikana kertynyttä isoa pussillista ohjeita. Hypermobiliteettisyndroomassa tuntuu, että aina tulee uusia ongelmia ja niihin uusia harjoitteita, mikä lopulta johtaa siihen, että harjoitteita on satoja ja oikeiden valitseminen kuhunkin tilanteeseen on haastavaa.

Olen nyt käynyt kaksi kertaa HUSin fysioterapeutilla ja vielä pääsen sinne kolmannen kerran, elokuussa. Olemme käynneillä jutelleet paljon ja olen saanut selkeytettyä monia ajatuksiani. Kaksi erityisen tärkeää asiaa on jäänyt sieltä mukaan ja ne ovat muuttaneet asioita.

Ensimmäinen on se, että älä kokeile kymmentä asiaa samaan aikaan. Kokeile yhtä asiaa ja testaa toimiiko se. Jos ei toimi, vaihda seuraavaan. Jos kokeilet samaan ongelmaan viittä asiaa, joista kaksi toimii, yksi ei toimi ja kaksi pahentaa asiaa, tulos on plus miinus nolla. Vaikka joukossa olisikin voinut olla asioita, jotka sinua auttavat.

Toinen tärkeä asia on pumppaavat venytykset. Nämä ovat koko syy tälle blogikirjoitukselle. Pumppaavat venytykset ovat vaikuttaneet olooni todella paljon. Käytännössä asia on tosi yksinkertainen, venyttelyä tehdään niin, että mennään venytykseen, tullaan siitä pois, mennään taas venytykseen jne.

Kahden kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä henkilö makaa toinen jalka suorana ja toinen koukistettuna ilmaan. Toisessa kuvassa ilmassa oleva jalka on suoristettu suoraan ylöspäin.
Takalinjan kalvojen pumppaava venytys.

Ensimmäisellä kerralla fysioterapeutti käski minut makuulle toinen jalka suorana ja toinen jalka nostettuna 90 asteen kulmaan. Sitten hän suoristi 90 asteen kulmassa olevan jalkani ylös ilmaan. Tämän jälkeen hän pyysi minua tekemään saman itse enkä pystynyt siihen. Hän sanoi, että kuten arvelikin, lihakset eivät minulla ole kireitä vaan kalvot. Sain harjoitukseksi tehdä takalinjan kalvojen pumppaavaa venytystä. 

Sain samasta liikkeestä tuolilla istuen tehtävän version sekä lattialla jalat suorina istuen tehtävän version. Hän käski tehdä vain näitä kolme liikettä, ei mitään muuta selkäharjoitusta seuraavaan käyntiin asti. Vaikuttaa todella yksinkertaiselta, eikö? Aika nopeasti jalkani alkoi nousta suoraksi helposti ja samalla yläselässä oleva paineentunne helpotti. Ajatella, että näin yksinkertaisella liikkeellä pystytään muuttamaan pitkään häirinnyt ongelma.

Tosin tämä toi mukanaan uusia ongelmia. Kun takalinjan kalvot pitkittäissuunnassa alkoivat liikkua ja oloni parani, tuli alaselkään ja lonkkiin kireydetunnetta ja kipua poikittaissuunnassa.

Seuraavalla käyntikerralla noin neljä kuukautta edellisen jälkeen keskustelimme edellisten harjoitteiden hyödyistä sekä uusista seuranneista ongelmista. Tällä kertaa sain apuja lantion ja SI-nivelen alueen kalvojen rentoutukseen. Olen tehnyt näitä liikkeitä tässä vaiheessa vajaan kuukauden. Niistä on ollut hyötyä, mutta en ainakaan vielä ole näiden liikkeiden avulla päässyt yhtä suureen hyötysuhteeseen kuin edellisten liikkeiden kanssa. Toki olen tehnyt näitä selkeästi lyhyemmän aikaa myös. Jatkan siis näiden tekemistä ja parin viikon päästä keskustelemme näistä lisää fysioterapeutin kanssa.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli