Vasemman käden harjoitteita

Vasenta kättäni tutkittiin vajaa vuosi sitten oikein kunnolla, mutta mitään varsinaista syytä ei sen kömpelyyteen löytynyt. Sain essentiaalisen vapinan diagnoosin, mutta se ei varsinaisesti ollut yllätys, sillä vapinaa minulla on ollut yli kolmekymmentä vuotta. Vasen käteni on huonompi kuin oikea, sillä se on hitaampi ja kömpelömpi kuin oikea. Mitään erityistä ei neurologin tai toimintaterapeutin tutkimuksissa löytynyt eikä pään magneettikuvassa.

Hypermobiiliteettioireyhtymän takia käsi väsyy helposti harjoitettaessa ja tietysti koko kömpelyyskin voi johtua hms:stä tai vasemman olkapään alueen ongelmista. Viimeksi oma fyssarini ehdotti, josko kokeilisin parantaa käden toimintaa värittämällä aikuisten värityskuvia vasemmalla kädellä. Olen siis oikeakätinen ja vasen käteni on lähtökohtaisesti huonompi tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Kuitenkin kömpelyys ja sen suurempi vapina on lisääntynyt ajan kanssa ja liittyy niinkin yksinkertaisiin toimintoihin kuin lasin nostamiseen pöydältä tai käden liikeratoihin.

Esimerkiksi ihan se, että teen liikeradan oikealla kädellä ja tämän jälkeen vasemmalla, eron huomaa selkeästi. Ihan kuin vasen käsi ei tottelisi käskyjä tai hahmottaisi liikerataa samalla tavalla. Kokeillaan, josko väritysharjoituksista olisi jotain apua.

Kuvakollaasi, jossa ensimmäisessä kuvassa vasen käsi värittää kukkakuvaa. Toisessa kuvassa väritys on valmis.

Olen nyt testannut asiaa eikä se todellakaan ole helppoa. Alan helposti jännittää myös oikeaa kättäni ja jäljentää sillä ilmassa vasemman liikerataa. Olen yrittänyt rentouttaa oikeaa kättäni, kun väritän hitaasti  vasemmalla kädellä. Olen huomannut, että vasen käteni ei välillä tottele, vaan se viurahtaa tai tärähtää yhtäkkiä, jolloin kynä piirtää tietysti viirun ohi väritettävästä alueesta.

Huomasin myös, että värittämistä pitää tehdä vähän kerrallaan. Innostuin urheilua kuunnellessani värittämään kuvaa melko pitkään kerralla, ja käsi selkeästi väsyi. Seuraavana päivänä sormet ja kämmen olivat selkeästi turvonneet ja minulla oli vaikeuksia saada peukalo- ja sormituet puettua. Täytyy siis muistaa maltti tätäkin asiaa tehdessä.

Harjoituksena tämä on kuitenki siinä mielessä mukava, etten oikeastaan edes ajattele harjoittavani kättäni tai sen koordinaatiota. Väritän rauhassa ja nautin tekemisestä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli