Sormiortoosien vaikutus käden toimintaan

Me kaikki, kenellä on ongelmia sormien ja käsien toiminnan kanssa ja meillä on käytössä sormiortooseja, tiedämme taatusti kuinka paljon niistä on apua päivittäisissä toiminnoissa. Kuten nyt esimerkiksi tässä blogia kirjoittaessani. Löysin mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa  neljälletoista hypermobiilille henkilölle oli tehty erilaisia käsien toimintaa mittaavia testejä sekä sormitukien kanssa että ilman. Samalla mitattiin myös aivojen etuotsalohkon kuoren aktivaatiota. Testi oli tehty Tanskassa ja sen nimi on Finger orthoses for management of joint hypermobility disorders: Relative effects on hand function and cognitive load. Viittaustiedot ja artikkelin tiedot löytyvät blogin lopusta.  Alla oleva teksti on minun käännökseni ja lyhennelmäni artikkelista. 



Tutkimuksessa sanotaan, että yliliikkuvuusoireyhtymiä sairastavat ihmiset usein kertovat, että heidän tulee jatkuvasti tarkkailla käsiensä ja jalkojensa asentoa. Tämä luultavimmin johtuu lihasvoiman heikkoudesta sekä huonosta asentotunnosta. Aivojen etuotsalohkon kuoren lisääntynyt aktivaatio on yhdistetty huomiokyvyn tarpeen lisääntymiseen.

Tanskan Ehlers-Danlos -yhdistyksen mukaan sormiortooseja käytetään yleisesti sormien yliliikkuvuuden hallintaan ja yhdistys arvioi, että noin 40 %:lla jäsenistöstä on käytössään sormiortooseja. Sormiortoosien tarkoituksena on helpottaa käden toimintaa ja vähentää kipuja niveliä stabilisoimalla. On myös viitettä siitä, että ortoosit auttavat asentotunnon hallinnassa, vaikka tästä ei olekaan tutkimustietoa.

Tutkimuksessa tutkittiin voivatko sormiortoosit vähentää huomiokyvyn tarvetta tai tehtävien suorittamiseen kuluvaa aikaa yliliikkuvuusoireyhtymistä kärsivillä ihmisillä. Tutkimuksessa mukana olleilla henkilöillä oli diagnooseina hypermobiilioireyhtymä, hypermobiili Ehlers-Danlosin oireyhtymä tai klassinen Ehlers-Danlosin oireyhtymä ja he olivat 19-65-vuotiaita tanskaa ymmärtäviä naisia. Heillä kaikilla oli ollut sormiortoosit käytössä vähintään vuoden ajan.

Kaikki tutkimukseen osallistuvat tekivät kolme testiä, joissa jokaisessa mitattiin käsien toiminnan eri osa-alueita. Testin suorittamiseen käytetty aika mitattiin, samoin kuin aivotoiminta testin aikana.

Ensimmäinen testi oli block and box -testi, jossa palikoita siirretään laatikosta toiseen. Toinen testi oli käsin kirjoittamisen testi ja kolmas kolikoiden nostaminen tasaiselta pinnalta pussiin. Testit tehtiin kaikki molemmilla käsillä sekä ortoosien kanssa että ilman.

Block and box -testissä kaikki selviytyivät testistä lyhyemmässsä ajassa, kun he käyttivät sormiortooseja. Hallitsevalla puolella ero oli suurempi kuin ei-hallitsevalla. Aivojen toiminnassa eroa ei havaittu tässä testissä.

Kirjoitustestiin käytetty aika oli selkeästi lyhyempi ortooseja käytettäessä. Aivotoiminnassa ei havaittu selkää eroa, vaikkakin grafiikan mukaan pientä eroa saattaa olla.

Kolikoita nostaessa aika lyheni ortoosien kanssa merkittävästi hallitsevan käden puolella. Eroa ei huomattu ei-hallitsevalla puolella, mutta aivojen etuotsalohkon kuoren aktivaatio oli vähäisempää, kun kolikoita nostettiin hallitsevalla kädellä. 

Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia sormiortoosien vaikutusta käsien toimintakykyyn ja huomiokyvyn tarpeeseen. Tutkimus osoitti todeksi olettaman, että sormiortoosit vähentävät merkittävästi aikaa, joka kuluu käsien toimintaa mittaavissa testeissä. Testien tulokset paranivat merkittävästi sormiortooseja käytettäessä kaikissa paitsi yhdessä testissä - kolikoiden nostaminen ei-hallitsevalla kädellä. Kirjoitustestiä ei tehty ei-hallitsevalla kädellä. Kuitenkin huomiokyvyn tarpeen aleneminen ei ollut oletetulla tasolla. On mahdollista, että tehtävät eivät olleet tarpeeksi haastavia, jotta eroja aivotoiminnassa olisi pystytty rekisteröimään.

Mielestäni artikkeli oli hyvin mielenkiintoinen, koska itsekin käytän sormiortooseja. Toki huomaan normaalissa käytössä, että käten väsyvät vähemmän ja kädet jaksavat tehdä töitä pidempään. Mielestäni oli jännä huomata, kuinka jo tällaisten testien aikana erot olivat selkeästi havaittavissa.

Lähde: Finger orthoses for management of joint hypermobility disorders: Relative effects on hand function and cognitive load. Anne-Mette Jensen , Joan Quist Andersen, Lena Quisth and Nerrolyn Ramstrand. The International Society of Prostehtics and Orthotics I-II. 2020. Lainattu 19.12.2020.



Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli