Siirry pääsisältöön

Olkapää reistailee

Vasen olkapääni on nyt muutaman vuoden ajan ollut murheenkryyni. Siinä AC-nivel subluksoituu ja solisluu pompsahtaa paikaltaan. Ensimmäisen kerran kun se kävi, oli olkapää todella kipeä. Nyt se tuntuu lumpsahtelevan itsestään ja huvikseen. Se ei edes satu kovin paljon, enemmän siihen tulee sellaista jomottavaa särkyä.

Viimeksi se meni pari viikkoa sitten, kun luin kirjaa sängyssä. Koska en jaksa pitää kirjaa kannateltuna käsilläni, luen vatsallani maaten. Nojaan kyynärpäihini ja yläkroppani on ylhäällä. Tässä asennossa sitten jotekin sopivasti liikahdin ja olkapäästä kuului kilahdus. Se on paras sana kuvaamaan kuulemaani ääntä. Olkapää ei poksahtanut vaan siitä kuului kuin kaksi kovaa asiaa olisi kilahtanut toisiaan vasten. Arvasin heti, että ongelma olisi AC-nivelen tienoilla. 

Malliluurangon yläkeho, josta näkyy olkapään luut ja nivelsiteet.

Osaan jopa itse testata olkapääni, sillä kun AC-nivel menee paikoiltaan, en saa nostettua olkapäätä sivukautta ylös. Käsi vaan ei yksinkertaisesti nouse. Tämä tapahtui myös viimeksi. Hoidin olkapäätäni kipugeelillä, kaurapussilla ja lihasrelaksanteilla muutaman päivän ajan. Sitten minulla oli fyssarin tapaaminen. Tällä kertaa kyseessä ei ollutkaan ihan normaali tapaus, sillä AC-nivel oli paikoillaan. Hän kuitenkin epäili, että luultavasti se oli subluksoitunut mutta mennyt takaisin paikoilleen, kun hoidin olkapäätäni ahkerasti.

Syytä siihen, etten kuitenkaan saanut kättäni nousemaan, etsittiin hartaasti. Yhtäkkiä hän huomasi, että itse asiassa pieni rintalihas on niin jumissa, että se vetää olkapääni ulos kuopastaan, kun nostan käden etukautta ylös. Se siis tällä kertaa esti käden nostamisen sivukautta. Kun tuo lihas vapautettiin, käteni alkoi liikkua normaalisti.

Kuitenkin tämä sai minut huomaamaan, että vasen olkani on arka koko ajan. En siis tarkoita, että se olisi varsinaisesti kipeä, mutta varon sitä. Se tuntuu sellaiselta, että siihen voi koska vaan käydä kipeästi ja se on sisältä aran oloinen. Se rasittuu helpommin kuin oikea ja vasemmalla kyljellä nukkuminen tuntuu pahalta olkapäässä. Ikään kuin se voisi koska vaan lumpsahtaa väärään asentoon. 

En kyllä yhtään kaipaisi uutta ongelmaa. Tai vanha ongelmahan tämä oikeastaan on, mutten kaipaisi tähän nyt mitään sellaista, joka edelleen heikentää käsieni toimintakykyä. Vasen käteni on ollut parempi käteni ja se, joka jaksaa nostaa enemmän ja puristaa kovemmin. Kantaminen ei nyt olan takia enää olekaan niin hyvä iden vasemmalla kädellä. 

Esimerkiksi kaupassa korin kantaminen ei onnistu vasemmalla kädellä, sillä pelkän tyhjän korinkin paino käy olkapäähän. Yleensä otankin kaupassa vedettävän korin, jota oikeastaan työnnän edessäni, sillä se käy vähemmän olkapäihin. Mutta joskus, kun ostan vaan leipää ja kahvipaketin, nappaan kannettavan korin. Se on näköjään huono idea, jota minun ei enää kannata tehdä, vaan pitää lähteä etsimään vedettävää koria.

Tässä siis edelleen etsin itselleni sopivia ratkaisuita ja koko ajan opin lisää ja sopeudun uusiin haasteisiin. Se varmaan on meidän jokaisen ongelma. Tai haaste. Ja miten jaksaa jatkuvasti sopeutua ongelmiin ja opetella uusia kikkoja, jotta pärjää näiden kanssa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...