Siirry pääsisältöön

Niskan jumi ja sen hoito

Heräsin torstaiaamuna siihen, että pääni ei kääntynyt oikealle. En voinut kääntää tai taivuttaa sitä sivulle. Kaulaan tuli kova paine, eikä liike onnistunut. Arvasin heti, että kyse on nikaman subluksaatiosta. Toki siinä lihakset sitten kramppaavat suojellakseen niskaa ja rankaa, mutta samalla ne estävät nikaman palautumisen oikealle paikalleen.

Tietenkin tämä sattui juuri, kun fyssarini on lomalla enkä pääse hänen luokseen kolmeen viikkoon. Toisaalta nämä alkavat olla niin tuttuja vaivoja, että kaivoin esille:

  • vehnäpussin
  • kipugeelin
  • lihasrelaksantit

Levitin kipugeeliä koko niskan alueelle ja yläselkään. Lämmitin vehnäpussia mikrossa koko päivän ja istuin se harteilla työpäivän ajan. Tein kevyitä venyttelyliikkeitä niskaan. Yöksi otin lihasrelaksantin ja laitoin uuden kipugeelikerroksen. 

Vino kuva malliluurangosta, josta näkyy kaularanka, vähän leukaa ja rintakehää.

Toistin saman seuraavana päivänä, vaikka jo sinä aamuna niska liikkui, poksui ja pää kääntyi. Perjantaina niska paukahti pariin kertaan oikein kunnolla ja itse asiassa tunsin, kuinka niskani vapautui ja alkoi taas liikkua.

Eilen lauantaina niska alkoi olla jo selkeästi parempi, vaikka edelleen siinä oli pientä vastustusta ja painetta.  Kuitenkin jatkoin niskan hoitamista ja tutut keinot jälleen auttoivat.

Tänään olen jatkanut kipugeelin kanssa, ja niskan roksuminen ja poksuminen jatkuu. Liike kuitenkin onnistuu jo minun omalla liikeradallani ilman vastustuksen tuntua tai kipua.

Ihanan kelin ansiosta on tullut ulkoiltua ja käveltyä viikonloppuna, mikä nyt on tehnyt jumin alaselkään. Siirrän vehnäpussihoidon seuraavaksi sinne ja laitan kipugeeliä niskan ja yläselän lisäksi alaselkään. 

Tämä on varmasti meille kaikille hypermobiileille tuttua, että kun korjaat yhden paikan, toinen kosahtaa. Toisaalta tämä on niin tuttua, että sen kanssa oppii olemaan ja elämään. Löytää pussillisen itselleen sopivia keinoja, olivat ne mitä tahansa. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...