Niskan jumi ja sen hoito

Heräsin torstaiaamuna siihen, että pääni ei kääntynyt oikealle. En voinut kääntää tai taivuttaa sitä sivulle. Kaulaan tuli kova paine, eikä liike onnistunut. Arvasin heti, että kyse on nikaman subluksaatiosta. Toki siinä lihakset sitten kramppaavat suojellakseen niskaa ja rankaa, mutta samalla ne estävät nikaman palautumisen oikealle paikalleen.

Tietenkin tämä sattui juuri, kun fyssarini on lomalla enkä pääse hänen luokseen kolmeen viikkoon. Toisaalta nämä alkavat olla niin tuttuja vaivoja, että kaivoin esille:

  • vehnäpussin
  • kipugeelin
  • lihasrelaksantit

Levitin kipugeeliä koko niskan alueelle ja yläselkään. Lämmitin vehnäpussia mikrossa koko päivän ja istuin se harteilla työpäivän ajan. Tein kevyitä venyttelyliikkeitä niskaan. Yöksi otin lihasrelaksantin ja laitoin uuden kipugeelikerroksen. 

Vino kuva malliluurangosta, josta näkyy kaularanka, vähän leukaa ja rintakehää.

Toistin saman seuraavana päivänä, vaikka jo sinä aamuna niska liikkui, poksui ja pää kääntyi. Perjantaina niska paukahti pariin kertaan oikein kunnolla ja itse asiassa tunsin, kuinka niskani vapautui ja alkoi taas liikkua.

Eilen lauantaina niska alkoi olla jo selkeästi parempi, vaikka edelleen siinä oli pientä vastustusta ja painetta.  Kuitenkin jatkoin niskan hoitamista ja tutut keinot jälleen auttoivat.

Tänään olen jatkanut kipugeelin kanssa, ja niskan roksuminen ja poksuminen jatkuu. Liike kuitenkin onnistuu jo minun omalla liikeradallani ilman vastustuksen tuntua tai kipua.

Ihanan kelin ansiosta on tullut ulkoiltua ja käveltyä viikonloppuna, mikä nyt on tehnyt jumin alaselkään. Siirrän vehnäpussihoidon seuraavaksi sinne ja laitan kipugeeliä niskan ja yläselän lisäksi alaselkään. 

Tämä on varmasti meille kaikille hypermobiileille tuttua, että kun korjaat yhden paikan, toinen kosahtaa. Toisaalta tämä on niin tuttua, että sen kanssa oppii olemaan ja elämään. Löytää pussillisen itselleen sopivia keinoja, olivat ne mitä tahansa. 

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli