Lantiokeinu selän vapauttajana

Olen löytänyt uuden välineen selkäni hoitoon, lantiokeinun. Minulla selän kalvot ja lihakset jumivat helposti ja tähän lantiokeinu on ollut hyvä apu. Ennen selkänikamanikin subluksasivat helposti, mutta ilmeisesti pilates ja muut harjoitteet ovat auttaneet, ja siltä osin ongelmia on ollut nykyään vähemmän. *koputtaa puuta* Lihasten hallinta on tullut osaksi arkitoimintojani, ja sen avulla alaselkäni pysyy parempana eivätkä nikamat enää liiku paikaltaan yhtä herkästi.

Lantiokeinu.
Lantiokeinu.
Alaselkäni edelleen kuitenkin jumittaa. Erityisesti kalvot ja lihakset ovat jumissa, mikä estää aina välillä alaselän liikkeen. Hoidatan selkääni fysioterapeutilla, mutta huomasin lantiokeinun vapauttavan ja rentouttavan alaselkääni.

Ainakin Helsinkiin on rakennettu ulkoliikuntapaikkoja ympäri kaupunkia, ja sellaisesta löysin uuden ystäväni, lantiokeinun. Siinä seisotaan ja kylkilihaksilla liikutetaan alavartaloa ylävartalon pysyessä paikallaan. Käyn sen avulla vapautttamassa alaselkääni ja antamassa nikamille lisää tilaa.

Tässä kuitenkin kaikille hypermobiileille varoitus, että jokainen kokeilkoon sitä tai muita välineitä oman kuntonsa ja vointinsa mukaan. Suosittelen keskivartalon lihasten hyvää hallintaa ennen kuin menet kokeilemaan lantiokeinua, ainakin jos sinulla on hms (hypermobiliteettisyndrooma) tai EDS. Holtiton keinuminen laitteessa ei varmastikaan ole hyväksi.

Luin keinun ohjeet tarkkaan. Tarkoitus on siis tehdä liike kylkilihaksilla, ei jaloilla. Saan keinutellessa vapauttavan tunteen alaselkään ja se vertyy. En koskaan keinu siinä  kovin pitkään, ehkä minuutin kerrallaan.

Lantiokeinun ohjeteksti liikuntapaikalta.
Kun keinumisten välillä on muutama päivä aikaa, ehtii selkäni ilmeisesti hieman jumahtaa. Tällöin, kun nousen pois keinusta, huimaa minua noin puoli minuuttia sen jäkeen. Juttelin tästä fysioterapeuttini kanssa, ja hän sanoi, että se luultavasti johtuu siitä, että alaselkäni tosiaan vapautuu ja selkäydinnesteet pääsevät liikkumaan paremmin. Koska huimaus on väliaikainen ja lopputulos lantiokeinussa olemisesta on positiivinen, olen jatkanut keinussa käymistä.

Jos ehdin käydä keinussa peräkkäisinä päivinä, ei toisena päivänä huimauksen tunnetta tule. Varmastikin, jos ehtisin joka päivä käydä keinuttelemassa selkääni, olisi se koko ajan parempi. Käytännössä tämä ei ole mahdollista, vaikka liikuntapaikka ei kovin kaukana kotoota olekaan. Silti se vaatisi aina vähintään puoli tuntia siellä käymiseen. Halusin antaa tämän yhtenä mahdollisena auttajana niille, kenellä on alaselän kanssa ongelmia. Suosittelen kuitenkin hyvin varovaista lähestymistä asiaan oman voinnin ja kunnon mukaan. Lue myös keinun ohjeet tarkkaan ja noudata niitä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli