Siirry pääsisältöön

ICD-11 saapuu

Toukokuun lopussa Maailman terveyskokous WHA (World Health Assembly) päätti ottaa käyttöön yhdennentoista version kansainväisestä tautiluokitusjärjestelmästä (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) eli ICD-11-luokituksen Se astuu voimaan 1.1.2022.

Tämä koodisto tullee korvaamaan nykyisen ICD-10-luokituksen Suomessakin, jollain aikavälillä. Se sisältää paljon enemmän luokituksia eri taudeille ja tiloille kuin edeltäjänsä. Siellä on mukana mm. peliaddiktio ja sukupuoliristiriita on siirretty mielenterveyden luokittelusta seksuaaliterveyden luokkaan.

Ja miksi tämä koodiston uusiminen on mitenkään kiinnostava uutinen yliliikkuvuussairauksia sairastaville? No, kuten me kaikki tiedämme, pamahtaa Suomessa jokaisen lääkärikäynnin jälkeen visiitin syyksi joku sairaus tai koodi hengitystieinfektiosta vaikkapa hypermobiliteettioireyhtymään.

Aloin selata uutta koodistoa, jonka version nimi on "Version for preparing implementation" elikä toimeenpanoa valmisteleva versio näin vapaana käännöksenä. Yritin etsiä hms:n uuttaa koodia, enkä sitä löytänyt. Yllätys oli suuri, kun hakutoiminto sijoittikin sen osaksi Ehlers-Danlosin oireyhtymää. En tietenkään tiedä tästä asiasta yhtään enempää kuin muutkaan, ainoastaan sen, mitä sivuilta löysin. Ehkä tähän ICD-versioon eivät vielä viimeisimmät HSD- ja EDS-luokittelut ehtineet mukaan. Valmistelu on hidasta työtä, ainakin maailmanlaajuisella tasolla. Olin viime vuosien HSD-luokittelun jälkeen kovasti ajatellut, että se luokittelu tulee uudesta koodistosta löytymään, mutta tässä onkin erilainen, ehkä tätä edeltävä malli käytössä.

Uusi koodisto on selattavissa ICD-11-sivustolla



Mitä koodiston muuttuminen sitten tarkoittaa. Kukaan ei pysty tarkasti sitä sanomaan. WHO:n mukaan on tarkoitus entistä paremmin luokitella erilaisia sairauksia ja terveyshaittoja maailmanlaajuisesti. Tämä auttaa mm. epidemioiden hahmottamista. IDC-koodiston tarkoitus olla diagnostinen standardi sekä tutkimukselle että kliiniselle työskentelylle. Se luokittelee sairaudet, taudit, vammat ja muut terveyshaitat. 

WHO:n tiedotteen uudesta koodistosta voi lukea heidän sivuiltaan englanniksi

Hypermobiliteettioireyhtymän ohella minua kiinnostaa Raynaudin oireyhtymä. Se on jaettu primaariseen, sekundaariseen ja määrittämättömään Raynaudiin , joille kaikille on oma diagnostinen koodinsa. Tällä hetkellä kaikki kuuluvat saman koodin alle. Ehkä tämä luokittelu auttaa hahmottamaan eroa, että kuinka iso osa Raynaud-potilaista sairastaa toista tautia, jolle Raynaud on sekundaarinen.


Nämä ovat omia mietteitäni luokittelusta. Tuotahan voi käydä sivuilla vapaasti selailemassa. En tiedä astuuko se voimaan täysin tuollaisenaan vai tuleeko siihen vielä muutoksia. Jäämme odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

The Ehlers-Danlos Societyn virtuaalisessa kesäkonferenssissa oli myös kaksi mielenkiintoista luentoa neurodiversiteetistä. Vaikka luennoissa ei tullutkaan mitään erityistä tietoa siitä liittyvätkö autismi ja hypermobiliteetti tai ADHD ja hypermobiliteetti toisiinsa, lääkäreillä oli mielenkiintoisia huomioita asioista. Dr. Carolina Baeza-Velasco kerhoi kuinka sekä yliliikkuvuusoireyhtymissä että autismissa on monia samanlaisia oireita. Lista oli pitkä motorisista oireista ja uniongelmista heikentyneeseen asentotuntoon sekä ruoansulatusongelmiin.  Hän kertoi tutkimuksesta, jossa oli tutkittu keskushermoston poikkeavuuksia EDS-potilailla. Siinä huomattiin, että EDS-potilailla löydettiin samanlaisia poikkeavuuksia kuin autismin kirjon sairauksissa mm. tunteiden säätelyn, kognitiivisen kivunhallinnan ja alueilla aivoissa. Nämä alueet säätelevät tunnesignaaleja ja sosiaalisia signaaleja. Molempien sairausryhmien potilailta on myös löydetty aivojen heterotopiaa eli aivojen harmaan aineen ...

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Katsoin YouTubesta Jason Parryn esityksen  Dislocation/Subluxation Management or I'm just popping out for a while nivelten sijoiltaanmenoista ja osittaisista sijoiltaanmenoista. Hän piti esityksensä syyskuussa 2017 EDS Learning Conferencessa Las Vegasissa. Olen alle referoinut videon sisällön suomeksi. Kirjoitusvirheet ja väärinymmärrykset ovat kokonaan minun. Ohjeet ja mielipiteet ovat kuitenkin Jason Parryn videollaan antamia eivätkä omiani. Voit katsoa ja kuunnella englanninkielisen esityksen yläpuolella tai sivun lopussa olevasta linkistä. Dislokaatio, subluksaatio ja niiden syyt Dislokaatio eli sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel tulee kokonaan pois nivelkuopasta. Hoitohenkilökunnan ja sinun itsesi on erittäin helppo huomata sijoiltaanmeno eikä siitä ole epäilystä. Se on helppo huomata myös silmämääräisesti. Subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno tarkoittaa sitä, että nivel ei tule kokonaan ulos nivelkuopasta vaan liikkuu tai luiskahtaa osittain nivelkuopan ...

Puutunut kieli

Kaikkea sitä voikin käydä! Minulla on vasen puoli kielestä puutunut. Pari viikkoa sitten poskihampaasta irtosi iso paikka ja jouduin hammaslääkäriin. Pelkäsin, että hammas joudutaan juurihoitamaan, sillä minäkin näin lohjenneen palan takaa hammasjuuren kuultava hampaan läpi.  Hammas ei onneksi kuitenkaan ollut kipeä. Lähinnä terävä reuna hankasi poskeen ja pelkäsin hampaan murtuvan lisää. Kaikeksi onneksi juurihoitoa ei vielä tarvittu, vaan paikkaus riitti. Lähellä kuulemma ollaan kuitenkin, sillä vanhan paikan alle oli tullut uutta reikää. Mä pelkään hammaslääkärissä, vaikka näin aikuisena käynnit on olleet ihan siedettäviä ja lääkärit mukavia. Lapsuuden hammaslääkäritraumat kulkevat kuitenkin mukana. Sen takia haluan aina puudutteen, kun porataan ja uusille hammaslääkäreille muistan kertoa, että puutumisessa kestää. Tälläkin kertaa uusi lääkäri kurkkasi suuhun sen verran, että juu, korjattava on ja laittoi puudutteen ennen kuin alkoi valmistella muuten asiaa. Tällä kertaa puudute...