ICD-11 saapuu

Toukokuun lopussa Maailman terveyskokous WHA (World Health Assembly) päätti ottaa käyttöön yhdennentoista version kansainväisestä tautiluokitusjärjestelmästä (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) eli ICD-11-luokituksen Se astuu voimaan 1.1.2022.

Tämä koodisto tullee korvaamaan nykyisen ICD-10-luokituksen Suomessakin, jollain aikavälillä. Se sisältää paljon enemmän luokituksia eri taudeille ja tiloille kuin edeltäjänsä. Siellä on mukana mm. peliaddiktio ja sukupuoliristiriita on siirretty mielenterveyden luokittelusta seksuaaliterveyden luokkaan.

Ja miksi tämä koodiston uusiminen on mitenkään kiinnostava uutinen yliliikkuvuussairauksia sairastaville? No, kuten me kaikki tiedämme, pamahtaa Suomessa jokaisen lääkärikäynnin jälkeen visiitin syyksi joku sairaus tai koodi hengitystieinfektiosta vaikkapa hypermobiliteettioireyhtymään.

Aloin selata uutta koodistoa, jonka version nimi on "Version for preparing implementation" elikä toimeenpanoa valmisteleva versio näin vapaana käännöksenä. Yritin etsiä hms:n uuttaa koodia, enkä sitä löytänyt. Yllätys oli suuri, kun hakutoiminto sijoittikin sen osaksi Ehlers-Danlosin oireyhtymää. En tietenkään tiedä tästä asiasta yhtään enempää kuin muutkaan, ainoastaan sen, mitä sivuilta löysin. Ehkä tähän ICD-versioon eivät vielä viimeisimmät HSD- ja EDS-luokittelut ehtineet mukaan. Valmistelu on hidasta työtä, ainakin maailmanlaajuisella tasolla. Olin viime vuosien HSD-luokittelun jälkeen kovasti ajatellut, että se luokittelu tulee uudesta koodistosta löytymään, mutta tässä onkin erilainen, ehkä tätä edeltävä malli käytössä.

Uusi koodisto on selattavissa ICD-11-sivustolla



Mitä koodiston muuttuminen sitten tarkoittaa. Kukaan ei pysty tarkasti sitä sanomaan. WHO:n mukaan on tarkoitus entistä paremmin luokitella erilaisia sairauksia ja terveyshaittoja maailmanlaajuisesti. Tämä auttaa mm. epidemioiden hahmottamista. IDC-koodiston tarkoitus olla diagnostinen standardi sekä tutkimukselle että kliiniselle työskentelylle. Se luokittelee sairaudet, taudit, vammat ja muut terveyshaitat. 

WHO:n tiedotteen uudesta koodistosta voi lukea heidän sivuiltaan englanniksi

Hypermobiliteettioireyhtymän ohella minua kiinnostaa Raynaudin oireyhtymä. Se on jaettu primaariseen, sekundaariseen ja määrittämättömään Raynaudiin , joille kaikille on oma diagnostinen koodinsa. Tällä hetkellä kaikki kuuluvat saman koodin alle. Ehkä tämä luokittelu auttaa hahmottamaan eroa, että kuinka iso osa Raynaud-potilaista sairastaa toista tautia, jolle Raynaud on sekundaarinen.


Nämä ovat omia mietteitäni luokittelusta. Tuotahan voi käydä sivuilla vapaasti selailemassa. En tiedä astuuko se voimaan täysin tuollaisenaan vai tuleeko siihen vielä muutoksia. Jäämme odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli