Lepolastoihin totutelua

Minulla on nyt ollut öisin käytössä lepolastat noin viikon. Minulle myönnettiin ne, jotta käteni rentoutuisivat yöllä enkä veisi ranteitani koukkun tai puristaisi sormiani nyrkkiin. Minulla on aiemmin ollut käytössä rannetuet myös öisin, ja ne ovat estäneet ranteen pitämistä koukussa, mutta sormet ovat voineet toki olla missä asennossa vaan.



Ensimmäiset kolme yötä olivat vaikeita. En nukahtanut lastat kädessä ja ne piti riipiä pois käsistä useita kertoja illalla ennen nukahtamissta ja aivan heti, kun heräsin jossain välissä yöllä. Viikon totuttelun jälkeen osaan nukahtaa hyvin ne käsissä, mutta olen ilmeisesti oppinut ottamaan ne pois käsistä, kun havahdun unesta joskus aamuyöllä, Aamuisin lastat eivät ole ikinä käsissä enkä muista ottaneeni niitä pois yön aikana.

Miksi siis otan lastat pois tai niiden kanssa oli aluksi vaikea nukahtaa? Lastoissa on lievä kompressio eivätkä ranteeni tietenkään liiku. Sormia voi liikutella, muttei puristaa nyrkkiin. Koin lastat aluksi todella ahdistavina kevyiden rannetukieni jälkeen.

En osaa vielä kunnolla sanoa, kuinka paljon hyötyä lastoista on. Tuntuu, että sormet eivät ehkä ole yhtä turvoksissa aamuisin, mutta toisaalta saatan silti jännittää sormiani öisin lastoissa. Aamulla niitä on tosi vaikea aluksi puristaa nyrkkiin. Hetken päästä sekin onnistuu.

Olen joutunut vähän vääntämään lastoja lievemmälle sormikulmalle itse, sillä aluksi sormet olivat aika jyrkässä kulmassa, ja lastat tuntuivat pahoilta käsissä. Lievemmällä sormikulmalla lastat antavat lihasten levätä paremmin.

Alun huono uni ja nukkumisasennot olivat jumauttaneet niskanikamani pahasti C6:sta TH1:een. Jumit olivat sen verran pahoja, että ne aiheuttivat päänsärkyjä. Lisäksi vasen olkani on alkanut reistata. Siellä oli nivelsiteitä jumissa. Jumien aukomista seuraavana päivänä hartiani ja kaulani kramppasi ja taas on vasen olka jumissa. Lihasrelaksantit ja Back On Trackin kauluri ovat käytössä. Olen myös lämmittänyt vehnäpussia ja pitänyt sitä hartian päällä. Kramppi pitää saada pikaisesti laukeamaan, tai kohta on taas solisluu pois paikaltaan.

Yhteenvetona lepolastoista sanoisin, että ne ovat hyvät, mutta niihin vie oman aikansa totutella. Aika vasta näyttää onko niistä hyötyä käsieni paremmalle jaksamiselle. Jatkan sitkeästi niiden käyttöä ja odottelen tuloksia. Lepolastojen käyttö vaatii totuttelua.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli