Pilateksesta apua yliliikkuvuusoireyhtymiin

Kuva pilatesrullasta

Katselin YouTubesta Jeannie Di Bonin "Strengthen your Hypermobile Core with Pilates" -luennon, jonka hän piti vuoden 2017 syyskuussa pilateksen hyödyistä hypermobiileille ihmisille. Hänellä itsellään on yliliikkuvuussairaus, jonka hallintaan hän sai pilateksesta apua, ja on nyt itse pilatesohjaaja, jonka asiakkaat ovat suurelta osin yliliikkuvuusoireyhtymistä kärsiviä ihmisiä.

Pystyn itse samaistumaan paljoon, mistä hän esityksessään puhuu. Olen samaa mieltä, että pilatesharjoitukset voivat auttaa yliliikkuvuusoireyhtymien kanssa eläviä. Kuten Jeannie Di Bon kertoo, pilatesta on montaa eri koulukuntaa ja tyyppiä, samoin pilatesohjaajilla voi olla eripituisia ja -tyyppisiä koulutuksia. Kannattaa aina jutella kouluttajan tai tunteja tarjoavan yrityksen kanssa omista haasteistaan ensin. Kannattaa myös tarkistaa, onko ohjaaja valmis tekemään töitä kanssasi ja opettelemaan asioita ja muuttamaan tarpeen vaatiessa harjoituksia sinulle sopiviksi.

Joseph Pilates sanoi, että pilates auttaa sinua kontorolloimaan omaa kehoasi eikä elämään sen armoilla. Pilateksessa opetellaan hahmottamaan kehon oikeita asentoja ja tekemään liikkeet siinä laajuudessa, missä pystyt vielä säilyttämään hyvän asennon ja kontrollin. Joskus tämä liikelaajuus voi olla kaksi senttimetriä, ainakin hypermobiileilla.

Olen myös itse oppinut, että vaikka keho vääntyy ties mihin asentoon, ei se ole pilateksen eikä kehon tarkoitus. Minun ei tarvitse saadaa lisää liikelaajuutta, vaan oppia kontrolloimaan kehoani, liikelaajuuksiani ja asentojani. Olen käynyt pilateksessa nyt kolme ja puoli vuotta. Sinä aikana ovat kehoni asennot parantuneet enkä ole enää yhtä kiero oikealle kuin ennen. Osaan myös seistä suorassa yliojentamatta polviani ja hakea kehoon mukavan, mutta oikeaoppisen asennon. Ryhdikäs asento ei ole enää pakotettu, staattinen asento, joka lösähtää kasaan muutamassa sekunnissa, vaan pystyn hakemaan sen ilman suurta vaivaa ja pitämään sen useita minuutteja esimerkiksi näin koneella istuessani. Ennen tuntui, ettei kropassani ole siihen tarvittavaa jaksamista ja ryhdikäs asento muuttui äkkiä kivuliaaksi ja pakotetuksi staattiseksi jökötykseksi, johon keho äkkiä väsyi.

Pilateksen hyvä puoli on se, että kun löydät hyvä ohjaajan ja pienen ryhmän, voi liikkeitä muuttaa jokaiselle sopiviksi ja voit pikkuhiljaa alkaa työstää omaa kehoasi. Kehonhallinnan myötä myös kivut voivat vähentyä, kun keho alkaa hakea oikeita asentoja, etkä enää roiku niveltesi varassa. Tietenkään tämä ei tule ilman työtä. Sinun on haluttava tehdä töitä asian eteen ja sinun on löydettävä itsellesi ohjaaja, joka tekee kanssasi töitä.

Koska minulla on hypermobiliteettisyndrooma (hypermobiliteettioireyhtymä), on sidekudokseni löysää eikä se pidä kehoa normaalisti kasassa. Pinnalliset lihakset alkavat tehdä sidekudoksen tukevaa työtä ja ylirasittuvat, kramppaavat ja kipeytyvät. Nivelet vääntyvät outoihin asentoihin ja subluksoituvat herkästi. Pilates ei tietenkään poista tätä ongelmaa, mutta sen avulla olen oppinut hahmottamaan kehoani ja syvät lihakset ovat pikkuhiljaa vahvistuneet. Oikeista liikeradoista ja asennoista on tullut helpompia ja olen oppinut hahmottamaan paremmin, milloin nivelet liikkuvat yli.

Jos sinulla on mahdollisuus kokeilla pilatesta, suosittelen sitä. Valitse pieni ryhmä, haastattele ohjaajaa ja jos mahdollista suosittelen PhysioPilatesta. Sitä ei joka paikassa ole tarjolla, mutta tärkeintä on, että ohjaaja tekee kanssasi yhteistyötä, modifioi liikkeitä yliliikkuville sopiviksi ja korjaa asentojasi oikeiksi eikä vaadi sinulta heti liikaa.

Lähteet:
Strengthen your Hypermobile Core with Pilates. Jeannie Di Bon.  2017 EDS Global Learning Conference (Las Vegas).

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli