perjantai 21. syyskuuta 2018

Apuvälineitä toimintaterapiasta


Soittelin viime kuun lopulla omaan terveyskeskukseeni ja kysyin mahdollisuutta päästä lääkärin pakeille koskien sormitukieni uusimista, mahdollisesti metallisiin. Minulla on puolitoista vuotta sitten saadut muoviset sormituet, joita käytä päivittäin töissä ja kotona koneella sekä käsin kirjoittessani. Kovamuovi ei ole kovin kestävää, ja aloin pelätä tukien rikkoutuvan ja sitten olenkin ongelmissa käsieni kanssa.

Sain lääkärille ajan tämän viikon keskiviikolle, ja hän päätyi lähettämään minut eteenpäin toimintaterapeutille. Ei ollut ollenkaan varma, otettaisiinko minut siellä vastaan, joten jäin odottamaan tietoa. Pitkään ei tarvinnutkaan odottaa, sillä toimintaterapeutti soitti minulle töihin eilen torstaina. Sattui niin hyvin, että hänellä oli juuri minun menevä aukko aikataulussa perjantaille, joka itselläni oli jo aiemmin varattu saldovapaaksi töistä, ja pääsin tapaamiseen tänään perjantaina. Nopeaa toimintaa!

Etukäteen tapaaminen jännitti hieman, vaikka toimintaterapeutti vaikutti puhelinkeskustelumme perusteella oikein mukavalta ihmiseltä. Hän kävi kanssani läpi yleensäkin käsiongelmiani ja juttelimme myös sormituistani. Olen huolehtinut niistä kuin kalleimmasta aarteestani ja kuljetan niitä mukanani pienessä metallirasiassa.

Kävimme läpi käsieni ongelmia kivuista heikkoon puristusvoimaan ja tärinään. Testasimme erilaisia pienapuvälineitä, joista sain itselleni mukaan

  • pienet sakset
  • isot sakset
  • pinsettiottimet tarttumiseen
  • isommat ottimet tarttumiseen
  • leikkuulaudan piikeillä
  • veitsen pystykahvalla sekä
  • siivilän jonka voi laittaa kattilaan ja keittää siinä vaikka perunoita tai pastaa.

En ole vielä ehtinyt kotioloissa apuvälineitä testailla, mutta olen jo todella innoissani siivilästä. Se säästää minulta kuumaa vettä täynnä olevien kattiloiden nostelun. Samoin leikkuulaudan avulla ehkä vältyn saamasta lisää leikkuuhaavoja sormiin. Leikkuulaudasta olisi ollut myös versio, johon saa kiinnitettyä purkin, mutta minä en kyennyt käyttämään kiinnitysmekanismia, se oli liian jäykkä käsilleni. Mutta olen todella onnellinen tuosta laudasta, jossa on piikit.

Sain mukaani myös käsien jumppaohjeita. Toisessa kosketetaan peukalolla vuoronperään kaikkia muita sormia (ja tarkastetaan, että ranne pysyy suorana) ja toisessa treenataan peukalon liikerataa. Pitkäjänteisellä treenillä (muutamia toistoja kerrallaan) toivotaan, että sormiin saataisiin lisää lihasta ja sen kautta voimaa.

Nyt toivon, että myös uudet sormituet menisivät läpi metallisina, jotta niitä voisi käyttää myös muissa tilanteissa kuin päätetyöskentelyssä. Muoviset ovat aika pitkät ja tarttuvat helposti kiinni. Pelkään niiden rikkoutuvan kotitöissä ja muissa askareissa, kun ne ottavat ensimmäisinä vastaan sormienollessa koukistettuina. Nyt sormet ja varpaat ristiin ja odottelemaan lopputulemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttilomakkeelle kirjottamasi viestit jäävät näkyviin blogin julkiselle sivulle ja niistä lähtevät sähköpostitse eteenpäin blogin ylläpitäjille. Voit pyytää kommenttisi poistoa yksilöimällä kirjoituksen sekä kommentin lähettämällä viestiä blogin Ota yhteyttä -sähköpostilomakkeella sekä perustelemalla poiston syyn.