Notkeakin voi olla kipeä

Kipuun liitetään kovin usein jäykkyys ja notkeutta pidetään terveyden merkkinä. Meille hypermobiileille juuri tämä hyvänä ominaisuutena pidetty notkeus aiheuttaa ongelmia. Sidekudoksen epänormaali rakenne antaa nivelten liikkua vääriin asentoihin, ja aiheuttaa niiden osittaisia tai kokonaisia sijoiltaanmenoja, kulumia niveliin, särkyjä, tulehduksia jne. Yliliikkuvat nivelet aiheuttavat minulle usein tulehduksia jänteisiin ja jänteiden kiinnityskohtiin. Tulehdukset eivät tahdo mennä ohi, ja ovat kivuliaita. 

Epänormaali kudosrakenne aiheuttaa helposti mustelmia, kun verisuonet rikkoutuvat tavallista helpommin. Tänä vuonna onkin alkukesä ollut viileä eikä kalpeita ja mustelmaisia sääriä ole vielä kenellekään tarvinnut näytellä. 

Päällisin puolin me hypermobiilit näytämme aivan normaaleilta ja terveiltä. Meitä saatetaan pitää laiskoina tai muuten vaan tylsinä, kun emme jaksa lähteä mukaan kaikkiin rientoihin. Totuus on kuitenkin se, että väsymme nopeammin kuin ihmiset, joilla on terve sidekudos. Kroppamme työskentelevät normaalia enemmän, ja lihaksemme tarvitsevat rentoutusta ja lepoa jaksaakseen taas tehdä töitä. Tästä jaksamisesta ja kropan väsymisestä on kirjoittanut Christine Miserandino artikkelissaaan "The Spoon Theory", josta on tullut kansainvälinen menestys. Christinen sairaus on lupus, mutta sama pätee moneen muuhun krooniseen sairauteen.

Eilen ajoin pyörällä 5 km ja vietin päivää ystävieni kanssa. Muutaman tunnin päästä ajoin samat 5 km takaisin kotiin. Se olikin se, mitä sinä päivänä jaksoin tehdä. Tämä vaati 9 tunnin yöunet ja tänä aamuna kipulääkkeet, kun selkää särkee aivan vietävästi. Mutta kivaa oli. Tietenkään ei ole tarkoitus, että kipeänä en lähtisi minnekään ja vaan istuisin kotona, mutta on tärkeää oppia ymmärtämään omat rajansa. Opettelen itsekin, mitä jaksan yhtenä päivänä tehdä.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli