Selkäjumeja


Minulla on edelleen ongelmia selkäni kanssa. Alaselkä on ollut ongelmallinen jo vuosien ajan ja se jumiutuu säännöllisesti. Tämän lisäksi yläselkä on aiheuttanut paineen tunnetta ja kipua reilun vuoden ajan. Välillä sen kanssa on helpompi ja välillä vaikeampi elää.

Yläselässä tunne on kuin joku painaisi lapojen välistä. Sitä voi kuvailla lähinnä ahdistavaksi. Pystyn kuitenkin hengittämään syvään enkä huomaa varsinaista rajoitetta esimerkiksi kylkiluiden liikkuvuudessa. Tunne on kuitenkin sellainen kuin selkä ei liikkuisi kunnolla. Välillä se on niin voimakas, että tulee tarve koko ajan liikutella selkää. Tällöin esimerkiksi nukahtaminen on vaikeaa eikä hyvää asentoa tahdo löytyä millään.

Alaselässäni on nivelrikkomuutoksia ja tämä luultavasti aiheuttaa ainakin osan alaselän jumimisesta. Jumit ovat lihaksissa, kalvoissa sekä nikamatasolla vaihtelevasti alueella L3-S1 sekä SI-nivelet. Yläselän osalta jumiva alue on laajempi ja vaihtelevampi. Nikamatasolla tarkasteltuna alue on yleisimmin kohdalla Th 4-6, mutta myös ylempänä, kuten alueella C7-Th1 sekä alempana esimerkiksi nikamissa Th 9-12. Jumien paikat kuitenkin vaihtelevat.

Olen nyt reilun kuukauden ajan ottanut rutiiniksi liikutella selkää aamuisin sängyssä ja tehdä SI-niveltä avaavia jalan kiertoliikkeitä. Tämän lisäksi olen muutaman kuukauden tehnyt hengityksiä selkään sängyn laidalla istuen joka aamu. Käytän rentoutukseen lämpöä, piikkimattoa ja hengitysharjoitusta yhdistettynä kehon kiertoihin. Nyt uutena testataan myös minulle vanhaa liikettä eli rintarangan taaksetaivutusta pilatesrullan kanssa. Nyt vaan pidän liikkeen pienempänä ja hieman hallitumpana.

Se mikä ongelmaan väliaikaisesti auttaa, on nikamien mobilisointi. Toki myös lihas- ja kalvojumien avaus, jos tästä on kyse. Näitä vaan ei oikein itse pysty tekemään eikä joka toinen päivä voi myöskään käydä fysioterapeutilla.

Viimeksi fysioterapeutti kokeili minulle ennestään tuntematonta asiaa. Hän kevyesti työnteli tai pomputti (mobilisoi) kylkiluitani yksi kerrallaan. Tämä tuntui todella hyvältä, kun sitä teki ja osa yläselän jumialueesta tuntui vapautuvan. Ikään kuin jumi vähän siirtyisi eri kohtaan selässä. Mielenkiinnolla odotan tämän vaikutusta pidemmällä aikavälillä ja jos taas ensi kerralla kokeilemme tätä uudestaan, että lisääntyykö vaikutus kenties.

Itse ongelma on siitä ikävä, että se on jatkunut vuosia ja pahasti jumiutuessaan yläselkä jopa tekee minulle kuvottavan olon. Tämä voi johtua autonomisesta hermostosta ja ongelmaa on yritetty sen takia lähestyä mm. hengitysten, liikkeen ja kehon kuuntelun kautta. Varmasti kaikesta tästä hoidosta on apua, mutta ikävä kyllä ongelmaa ei olla saatu kuitenkaan poistumaan.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli