Reissussa


Kesä on hurahtanut ja vakaa aikomus kirjoittaa on jäänyt aikomukseksi. Olen reissannut jonkun verran kesällä. Kun on matkakaveri mukana, laukkujen nostaminen on yleensä helpompaa. Ystävällinen matkakumppani auttaa kiperissä tilanteissa ja tämä helpottaa reissaamista.

Kun matkustan yksin, yritän miettiä laukkujen siirtelyä jo etukäteen. Lentäessä maksan aina matkatavaroista, jotta koneessa mukana on vain pieni reppu, jonka jaksan nostaa matkatavarahyllylle. Ja sen voi myös pitää edessä olevan penkin alla, jos niikseen tulee. Ruumaan menevään matkalaukkuun tietysti mahtuu enemmän tavaraa ja se painaa enemmän, mutta sitä ei tarvitse missään vaiheessa yrittää itse nostella oman päänsä yläpuolelle, vaan muut hoitavat laukun siirtelyn lentokentällä ja -koneessa. 

Junamatkustaessa Suomessa monesti laituri ja junan vaunu ovat melkein samalla tasolla, jolloin laukkua ei pahemmin tarvitse nostella. Laukuille voi löytyä vaunusta säilytyspaikka alemmalta tasolta ja monesti junassa matkustavat tarjoavat nostoapua. Saatan myös jättää laukun käytävälle penkkini viereen, jos ei ole muuta vaihtoehtoa.

Lentokoneessa lisähäslinkiä aiheuttaa myös turvatarkastus. Koska minulla on painehanskat, ranne- ja nilkkatuet, pyydetään minua ottamaa niitä pois turvatarkastuksessa. Vammaiskorttia näyttämällä on riittänyt, että otan pois ainoastaan rannetuet, joissa on pienet metalliset rinkulat. Ei, että uskoisin niiden millään tavalla reagoivan metallinpaljastimessa. Nilkkatukia en edes mainitse eivätkä ne juurikaan ikinä hälytä, paitsi tietyntyyppisissä laitteissa on toinen tuista hälyttänyt.

Koska lennoilla varsinkin on vaikea liikuskella ympäriinsä ja lyhyenä ihmisenä penkit eivät ikinä missää ole sopivan kokoiset, niskatyyny on loistava matkakumppani. Se toki toimii myös junissa ja busseissa. Lennoilla ilmatäytteinen tyyny on todella hyvä paineistuksen takia, sillä vaikka sitä ei saakaan puhallettua aivan pinkeäksi, hoitaa paineistus loput.

Hotelleissa olen pyytänyt lisätyynyä huoneeseen, jos siellä sellaista ei ole jo valmiiksi ollut tarjolla. Sen avulla voin kohottaa jalkoja ylöspäin, kun laitan tyynyn säärien alle. Se auttaa selän asentoa, jos patja on liian pehmeä.

En nyt sentään ole koko kesää matkustanut ympäriinsä, mutta jonkin verran on tullut matkattua. Etukäteen valmistautumalla pääsee pitkälle ja aina voi kysyä apua tai neuvoa, jos tulee ongelmia.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Mitä tehdä nivelten sijoiltaamenon tai osittaisen sijoiltaanmenon sattuessa?

Puutunut kieli