Rasituksensieto nolla

Olen käynyt ahkerasti harjoitusryhmissä ja tällä hetkellä minulla on kolme ryhmätuntia viikossa, mikä on melko runsaasti. Nyt jokaisella tunnilla on tehty lapoihin kohdistuvia harjoituksia. En ole tullut näistä kipeäksi, mutta niskat ovat jumineet. Olen ajatellut, että se voi johtua myös työpaikan muuttamisesta uusiin tiloihin sillä minäkin olen nostellut tavaroita jonkin verran tavallista enemmän.

Kävin fysioterapiassa tällä viikolla ja valittelin mm. niskan ja vasemman lavan alueen jumeja sekä puutuvaa vasenta käsivartta. Olkapään ja kaulan sekä hartioiden lihasjumeja avattiin. Fysioterapeutti katseli vasemman olkapääni liikettä ja huomautti, että käytän sitä väärin. Tai oikeammin sanottuna en käytä olkavarren liereälihaksia (teres minor ja teres major) enkä alempaa lapalihasta (infraspinatus), vaan teen liikkeen suunnikaslihaksilla (rhomboideus minor ja major). Nämä lihakset kiinnittyvät lapaan ja toisesta päästä kaula- ja rintarankaan. Koska käytän niitä olkapään liikuttamiseen, ne ylirasittuvat ja jumiutuvat. Ilmeisesti siis lapaharjoitteet ovat purreet liiankin hyvin, osaan käyttää lapalihaksia, mutten enää olkapään lihaksia.

"Miten voin unohtaa käyttää lihaksiani?"

Asian kääntöpuoli on siis todellakin se, etten käytä varsinaisia olkapään liikuttamiseen tarkoitettuja lihaksia. En osaa sanoa, missä välissä niiden käyttö on keholtani unohtunut, mutta tällä hetkellä ne toimivat oikealla puolella heikosti ja vasemmalla tuskin ollenkaan. Fysioterapeutti ohjasi rentoa olkapäätäni oikeaan liikerataan, ja tämän jälkeen yritin seurata samaa liikettä. Fysioterapeutti piti käsiä olkapäilläni ja lavallani ja huomautti aina väärän lihaksen liikkeestä. Teimme noin kymmenen toistoa - osa väärillä lihaksilla ja osa oikeilla, kunnes fysioterapeutti sanoi, että nyt lihas alkaa väsyä.

Liike itsessään on hyvin yksinkertainen. Teoriassa. Vien käden selkäni taakse ja pidän olkapään neutraaliasennossa (kuva oikealla). Tämän jälkeen olkapäätä aletaan liikuttaa pienellä liikkeellä eteen-taakse niin, että lapa ei liiku. Oikea käteni pystyy liikkeen tekemään hyvin pienellä liikeradalla, mutta vasen ei osannut sitä ollenkaan.

Samana iltana olan lihakset alkoivat kipeytyä, mikä ei sinällään ole mikään ihme. Olihan lihaksia pitkästä aikaa edes yritetty käyttää. Seuraavana päivänä vasen olkapää oli niin kipeä, että siinä kädessä ei pidetty edes kahvikuppia. Tämä naurattaisi, jos ei ottaisi päähän niin kovasti. Muutama hassu pieni liike olkapäästä, ja käsi on ylirasittunut.

Tiedän kyllä, että hypermobiliteettisyndroomaan voi kuulua huono lihasten rasituksensieto, mutta tämä on aika naurettavaa. Minä olen kuitenkin ihminen, joka on harrastanut tanssia ja ratsastusta. Olen tehnyt agilityä koiran kanssa. Ja nyt olkapään liikuttaminen muutaman kerran kipeyttää sen useaksi päiväksi.

Hain kyllä tänään oikean asennon ja tein kaksi pienenpientä liikahdusta vasemmalla olalla ja muutaman enemmän oikealla. Samalla, kun yritän tehdä harjoitusta vasemmalla kädellä, huomaan kuinka myös saman puolen kaula lämpiää ja verenkierto siellä lisääntyy. Tämän treenaamisessa pitää nyt olla todella varovainen. Olkapää on edelleen hieman arka enkä halua ärsyttää sitä lisää. Vasen käsi saa vielä tänäänkin lepopäivän kaikesta nostamisesta.

"Jumini siirtyvät puolelta toiselle."

Kuten tavallista, tarkistimme myös jumittavaksi tuntemani alaselän, jossa olikin pieniä jumeja L3-4 kohdalla. Edellisellä fysioterapiakäynnilläni pari viikkoa sitten avasimme alaselän L3-5 nikamia ja kalvoja. Tämän jälkeen olen ahkerasti hoitanut alaselkääni pikkimatolla ja selän rullauksilla.

Kun alaselän jumit hellittävät, tulee jumeja sisäreisiin. Kun rentoutan niitä, alaselkä jumii. Ilmeisesti kehoni ei pysy kasassa ilman lihasten kovaa työtä ja ne jumiutuvat ja kramppaavat todella helposti. Kun toisen puolen "tukea" eli lihasjumeja avataan, toinen puoli alkaa tekemään enemmän töitä ja vuorostaan jumittuu. Tämä taitaa olla ikuinen kierre, josta en pääse pois. Kehon pitää löytää tukensa jostain.

Blogiarkisto

Näytä enemmän

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autismi, ADHD ja hypermobiliteetti

Autonominen hermostoni on sekaisin

Puutunut kieli